Följ Bibelfrågan på Facebook

Språket i Nya testamentet

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag undrar vilket språk NT är skrivet på? (I.W.)

Nya Testamentets skrifter - evangelierna, Apostlagärningarna, breven och Uppenbarelseboken - skrevs på en form av grekiska som kallas "koiné", som i hellenistisk tid började användas av alla grekisktalande och kom att fungera som internationellt språk i Främre Orienten och medelhavsområdet. Det finns emellertid uppgifter från 100-talet om att Matteus skrev en första version av sitt evangelium på arameiska.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
När skrevs bibeln?
Hur gammal är Bibeln och vem är det som har skrivit den?

Hur mycket har Nya testamentet förändrats?
Inga andra klassiska grekiska verk finns bevarade i så många kopior gjorda så kort tid efter originalens tillkomst som Nya testamentets skrifter.

Vad togs bort ur bibeln?
Under de första århundradena e Kr författades det mängder av böcker och brev och andra skrifter med kristen anknytning - exempelvis berättelser där Jesus på något sätt utgjorde centralgestalten.

Vilka skrifter godkände kyrkan?
Vilka var de krav kyrkan ställde för att en skrift skulle tas med i Nya testamentet?

Utelämnade nytestamentliga skrifter
Finns det någon förteckning över de böcker som inte togs med när Nya testamentet sammanställdes?

Varför accepterar inte kyrkan Thomasevangeliet?
År 1945 påträffades ett femtiotal antika texter utanför byn Naq Hammadi i Egypten, däribland en skrift som bar namnet 'Thomasevangeliet'.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.