Följ Bibelfrågan på Facebook

Kan det komma en ny Jesus?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Jesu elever blev övertygade om att han var den 'messias' ('kristus' på grekiska) som de gamla judiska profeterna hade lovat skulle komma.

Fråga: Tror ni att det kommer att komma en 'Jesus' till jorden igen? Jag menar, det har ju gjort det en gång enligt bibeln och jag undrar nu om det skulle kunna ske igen? (E.P.)

Nej, kristendomen lär inte att det ska komma "en Jesus" till jorden igen.

Jesus var en judisk snickare från byn Nasaret i Palestina som levde för snart 2000 år sedan. Han började undervisa att Guds rike var nära och hans elever blev övertygade om att han var den "messias" ("kristus" på grekiska) som de gamla judiska profeterna hade lovat skulle komma en dag och befria judarna från allt förtryck och upprätta Guds rike. Romarna, som ockuperade landet, avrättade Jesus som upprorsmakare.

Att det skulle komma en ny "Jesus" - jag antar att du menar en ny person som kommer med samma uppgift som Jesus av Nasaret i vår tid - är en tanke som inte har något stöd i bibeln eller den kristna tron. Däremot berättar bibeln att den judiske Jesus uppstod från de döda efter avrättningen och for upp till himmelen. Och enligt vad han själv sa före sin himmelsfärd ska han komma tillbaka till vår planet igen för att upprätta ett gudsrike på jorden - precis som de judiska profeterna sagt - och ge evigt liv åt alla som accepterar honom som sin herre (dvs härskare).

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jesu återkomst och uppryckandet
I sitt brev till församlingen i Thessalonike beskriver Paulus hur alla de troende ska hämtas upp för att möta Messias i rymden då han kommer för att upprätta Guds rike på jorden.

Tusenårsriket
Tusenårsriket är en av benämningarna på det som kristna i alla tider har bett om i bönen 'Fader vår', det som i bibeln kallas för 'Guds rike' eller 'himmelriket' - det världsomspännande rike som Messias enligt profetiorna ska upprätta på jorden.

Jesu återkomst
Bibeln säger att när Jesus återvänder från rymden, kommer alla troende - de uppståndna och de som ännu lever - att församlas från hela jorden av änglarna och föras upp bland molnen.

Profetior i Jesu avskedstal
Man brukar tala om 'tidens tecken', dvs olika företeelser som enligt Bibeln ska utgöra tecken på att ändens tid och Jesu återkomst närmar sig.

Präster och kungar
Salig och helig den som får vara med i den första uppståndelsen. Över dem har den andra döden ingen makt, utan de skall bli Guds och Kristi präster och vara kungar med honom i tusen år.

Guds plan för mänskligheten
Eftersom döden är en konsekvens av människans synd blev Jesus tvungen att genomlida även detta 'straff' - trots att han inte själv begått någon synd.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.