Följ Bibelfrågan på Facebook

Olika uppgifter i evangelierna

Bibelfrågan: Frågor och svar

Om evangelieförfattarna hade redogjort för exakt samma detaljer i exakt samma kronologiska ordning, använt identiska termer och beskrivningar och nämnt samma personer, så hade vi haft anledning att ifrågasätta deras trovärdighet.

Fråga: Hur ska man kunna tro på Bibeln när det står olika om samma saker? De som skrev evangelierna skrev ju om samma saker men ändå så skriver de olika. (M.N.)

Det faktum att författarna berättar om samma händelser på olika sätt innebär inte att de inte är pålitliga. Tvärtom visar det att vi kan lita på dem. Det visar att de är trovärdiga. Att bibelns författare är uppriktiga.

Om de hade redogjort för exakt samma detaljer i exakt samma kronologiska ordning, använt identiska termer och beskrivningar och nämnt samma personer, så hade vi däremot haft anledning att ifrågasätta deras trovärdighet - precis som en domare i en rättegång skulle ifrågasätta vittnenas trovärdighet om de berättade exakt samma historia detalj för detalj och använde identiska termer och formuleringar. Sådana vittnesmål skulle helt naturligt väcka frågan om inte vittnena pratat igenom det hela och justerat sina historier för att få allt att stämma överens.

Något sådant kan man verkligen inte anklaga bibelns författare för. Var och en skrev i sin egen stil och tog med de detaljer han ansåg vara viktiga. Det är definitivt inte något skäl att misstro dem, utan tvärtom ett övertygande bevis för sanningshalten i deras berättelser.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Motstridiga uppgifter i Gamla testamentet
I Gamla testamentet nämns samma händelser på flera ställen men sifferuppgifterna skiljer sig.

Fel och motsägelser i bibeln
Alla vet att det finns massor av fel och motsägelser i bibeln. Det visar väl hur klart som helst att bibeln bara är människors skriverier och inte en ofelbar Guds ord?

Hur kan det finnas fel i bibeln?
Kan det finnas fel i bibeln trots att den själv säger varje bok är inspirerad av Gud?

Hur dog Judas?
Bibeln lämnar två helt motstridiga uppgifter om hur Judas dog. Hur är det möjligt? Det sägs ju att bibeln aldrig motsäger sig själv.

Lärjungarna och Guds rikes ankomst
Jesus lärjungar trodde ju uppenbarligen att han skulle uppfylla Messias uppgift där och då. Varför sa han inte att Gudsriket var något som hörde framtiden till i stället för att säga att det väntade "precis runt knuten"?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.