Följ Bibelfrågan på Facebook

Olivolja

Bibelfrågan: Frågor och svar

I det gamla Israel användes olivolja till matlagning, hudvård, sårvård, massage, belysning etc.

Fråga: Vad för olja smörjde de in sig med på bibelns tid? (M.Å.)

När biben talar om olja är det praktiskt taget alltid olivolja som avses. Visserligen kände man till olja från exempelvis sesamfrön och nötter, men olivoljan var vid sidan av spannmål och vin en av de främsta produkterna i Palestina. Den utvanns ur oliven genom pressning eller malning. Den finaste oljan kom från färska gröna oliver - särskilt om de stöttes i mortel - och det ansågs att det var i Galiléen den bästa oljan producerades.

Långt tillbaka förvarade man oljan i horn (hebr keren), men senare hade man den i flaskor och krus.

Olivoljan användes till många olika ändamål. Man hade den i matlagningen och använde den på samma sätt som vi använder olika sorters fetter som smör, margarin och matolja. Den användes i oljelampor för att ge ljus. Och den användes dagligen som hår- och hudolja. Man smorde in sig när man badat och tvättat sig, främst för att skydda huden - särskilt ansiktet - i det varma och torra palestinska klimatet. Kvinnor använde ofta parfymerad olja.

(När man hade sorg, lät man bli att smörja in sig med olja, så när man sedan började smörja in sig igen visade det att sorgeperioden var över.)

Vidare användes olivoljan som massageolja (en njutning som för övrigt var förbjuden under faste- och sorgeperioder) och som ”gurgelvatten” vid olika halsåkommor. Medicinskt användes man olja på sår och skador.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Handpåläggning
Handpåläggning är ju något som förekommer i skilda sammanhang i kyrkorna, men kanske mest i samband med helbrägdagörelse. Vad är syftet? Är det bara någonting symboliskt eller har det någon verklig verkan?

Maria Magdalena
Jag har hört talas om en bok som säger att Maria Magdalena i själva verket var gift med Jesus. Står det nånting om det nånstans och vad vet man mer om henne?

Osyrat bröd
'Osyrat' bröd var allt bröd som inte bakats på 'surdeg' eller med tillsats av jäst eller någon annan typ av jäsmedel - helt enkelt 'ojäst bröd'.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.