Följ Bibelfrågan på Facebook

Bibeln och onani

Bibelfrågan: Frågor och svar

Onan drog sig ur i sista ögonblicket och lät säden "spillas på jorden".

Fråga: Vad säger bibeln om onani? Är det synd att onanera, och var står det isåfall? (P.G.)

Bibeln säger faktiskt inte ett enda ord om onani. Ämnet förs inte på tal en enda gång.

Om det inte hade varit så att en person i bibeln, vid namn Onan, hade begått en synd som kom att kopplas till självtillfredsställelse (fastän den i själva verket inte alls hade med det att göra, utan bestod i att han vägrade göra en kvinna gravid), så hade ingen över huvud taget kommit på tanken att masturbation skulle kunna vara syndigt - och det skulle inte heller ha kallats "onani", eftersom ordet naturligtvis kommer just från denne gammaltestamentlige Onan.

Onan, som alltså har fått "ge namn" åt onani, var en av Juda söner. Det var hans plikt att genom att gifta sig med sin svägerska Tamar skaffa avkomma åt sin barnlöse döde bror Er (något som också Gud direkt uppmanade honom att göra). Han drog sig emellertid ur i sista ögonblicket och lät säden "spillas på jorden" i stället för att komma i svägerskan (1 Mos 38:4).

Skälet till att Onan inte ville att Tamar skulle bli gravid var att om hon födde en son, skulle pojken i egenskap av Ers förstfödde ärva allt som Er ägde. Om hon däremot inte fick några barn skulle alltsamman gå till Onan.

Onans synd var följaktligen att han inte lydde Gud - ingenting annat.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Kristendom och sex
Vad har kristna för syn på sexualiteten mellan man och kvinna?

Åtrå och äktenskapsbrott
I bergspredikan säger Jesus att det är äktenskapsbrott och därmed synd att känna åtrå till en kvinna. Vad menar han med det? Utan åtrå skulle väl knappast några äktenskap bli till?

Vad är synd?
Vad menar bibeln med begreppet 'synd'?

Är det fel att njuta?
Är njutning något vi bör undvika? Det är ju något vi gör för att tillfredsställa vårt ego. Missar vi att följa Guds vilja om vi ägnar oss åt att njuta?

Transsexualitet och könsbyte
Det viktigaste för varje människa måste vara att hon får känna sig 'hel' - att hon får bli 'helad' i alla bemärkelser, både själsligen och kroppsligen

Sex, ställningar och synd
Är det synd enligt Bibeln att använda sig av olika samlagsställningar?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.