Följ Bibelfrågan på Facebook

Orättvist på domedagen?

Bibelfrågan: Frågor och svar

De som Gud kallar i dag, kallas till en väldigt speciell uppgift. Kanske är det därför Gud ställer större krav på dem.

Fråga: Är inte Gud orättvis? Alla som lever och levat nu sedan Jesu tid, de har ju inte fått samma chans egentligen som de människor som kommer att leva under tusenårsriket! För med den perfekta regering som blir då, och i den perfekta världen som skall vara då, har ju de människorna mycket större chans att bli kristna, eller hur? (A.F.)

Förutsättningarna är förvisso olika för oss som kallas i dag, de som kallas under Tusenårsriket - och de som kallas efter Tusenårsriket.

De som Gud kallar i dag, kallas till en väldigt speciell uppgift - just att under de första tusen åren av Guds regering hjälpa alla dessa övriga, som inte kallas i dag. Kanske är det därför Gud ställer större krav på dem som kallas nu. Kanske är det därför de måste kämpa mycket hårdare. Bibeln ger inget svar på det.

Men Jesus tar upp just den här känslan av "orättvisa", när han berättar liknelsen om arbetarna på vingården, som alla får samma lön fastän de kallats vid olika tidpunkter. En del har fått slita hela dagen, andra bara någon timme - och ändå belönar han alla på samma sätt.

Läs gärna den här liknelsen i Matteus 20:1-16. Den är tänkvärd.

Jag tror att vi ska vara försiktiga med att "se med onda ögon på att Gud är så god" (som Jesus uttrycker det) att han ger alla människor samma lön, trots att deras förutsättningar, möjligheter och insatser är så olika. I stället ska vi vara tacksamma för vad vi får - oavsett hur många andra som får samma sak utan att, i våra ögon, ha gjort sig förtjänta av det.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Präster och kungar i Guds rike
Jag har hört någon gång när någon har läst där det ska stå att alla är vi konungar och präster. Var står det?

Tusenårsriket
Vad är egentligen tusenårsriket för nånting? Jag hör ofta uttrycket men jag har inte hittat det någonstans i bibeln.

Varför kallas församlingen 'förstling'?
På flera ställen i Bibeln, både i Jakobs brev och i Uppenbarelseboken, kallas församlingen för "förstling" och "förstlingsfrukt". Vad är det för uttryck och vad menas med det?

Präst - ett framtidsjobb?
Jag undrar hur prästyrket kommer att bli i framtiden. Funderar själv på att läsa till präst. Kommer det att finnas några jobb?

Kallar Gud alla människor?
Det finns de som hävdar att Gud inte söker alla. Finns det stöd för en sådan åskådning i bibeln?

Vilka är Guds utvalda?
I Romarbrevet 8:29-30 pratar Paulus om Guds utvalda, och jag undrar: Vilka är Guds utvalda? Och vad menar Paulus med det han skriver?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.