Följ Bibelfrågan på Facebook

Ordet 'Elohim' (Gud) i bibeln

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Vet man exakt var i Bibeln det står "Elohim" i grundtexten? Vet ni på vilka ställen? (T.S.)

Ordet "Elohim" (som översätts med "Gud") förekommer 2 606 gånger i 2 249 verser i Gamla Testamentet, så jag kan tyvärr inte ge dig någon förteckning. Men om du går till den här sidan - http://www.blueletterbible.org/lang/lexicon/lexicon.cfm?strongs=H430&t=KJV&page=1 - i Blue Letter Bible, så hittar du alla ställena. Scrolla nedåt så ser du de första 25 verserna, och under dem följer sedan länkar till ytterligare 89 sidor med de övriga verserna där "Elohim" förekommer.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Är muslimernas Allah vår Gud?
Vissa påstår att muslimernas gud Allah är samma gud som "våran" Gud. Men jag har hört att när man läser Koranen kan man se att Allah inte är samma gud som Gud. Kan du ge mig några tecken på att det är skillnad på Gud och Allah.

Är Guds namn Jehova?
Heter Gud Jehova, så som Jehovas vittnen påstår, och var i bibeln står det isåfall?

Moder Gud...
I bibeln står det att Gud skapade människan till sin avbild, men ändå framställs Gud som en fader, en man. Tänk dig att alla 'fader' byts ut till 'moder', alla 'han' till 'hon' etc. Skulle man vinna något med en sådan ändring?

Är Allah bara ett annat namn på Gud?
"Allah är ju bara ett annat namn på Gud (Jahve)". Detta från Koranen hämtade påstående förekommer flitigt i svensk ekumenisk debatt. Själv tror jag detta är farlig lögn. Kanske är Allah en avgud? Tror i alla fall att vi kristna måste opponera oss och vara mer på vår vakt mot skickligt utformade villoläror och falska lärare.

Vad betyder Guds namn?
Vilket är den korrekta översättningen av Guds namn, JHVH?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.