Följ Bibelfrågan på Facebook

Det osyrade brödets högtid

Bibelfrågan: Frågor och svar

Redan långt innan israeliterna gav sig av från Egypten förklarade Herren att man i all framtid skulle fira den dagen som en 'Herrens högtid'.

Fråga: I påskberättelsen står det att det var det osyrade brödets högtid. Vad är det för helg? (P.M.)

När Israels barn skulle fly från slaveriet i Egypten omkring tusen år före vår tideräknings början var det bråttom. På den tiden använde man vanligtvis "surdeg" (ett stycke jäst deg från förra baket) som man knådade in i den nya degen för att få den att jäsa, men den här kvällen hann man inte låta det jäsa.

På Guds uppmaning bakade man sedan ojäst, "osyrat", bröd som blev ungefär som knaprigt tunnbröd - och resten av degen stoppade man i packningen för att få färdkost. Sent på kvällen åt man så dessa osyrade brödskakor, hebr. matza, tillsammans med helstekt lamm och bittra örter. Och när man så gav sig iväg från Egypten fortsatte man under flera dagar att baka osyrat bröd av degen man haft med sig.

Det var upphovet till den helg som skulle komma att benämnas "det osyrade brödets högtid"...

Redan långt innan israeliterna gav sig av, redan när Mose och Aron förbereddes på hur de skulle gå tillväga för att genomföra flykten (uppenbarligen fick folket inte veta något om vad som skulle ske förrän i absolut sista stund), förklarade Herren att man i all framtid skulle fira den dagen som en "Herrens högtid", till minne av befrielsen ur slaveriet i Egypten:

"Denna dag skall ni ha till minnesdag och fira den som en Herrens högtid. Som en evig stadga ska ni fira den från släkte till släkte. I sju dagar ska ni äta osyrat bröd. Redan den första dagen ska ni skaffa bort all surdeg ur era hus... Från kvällen den fjortonde dagen i första månaden ska ni äta osyrat bröd ända till kvällen den tjugoförsta dagen i månaden" (2 Mos 12:14 och 18)

Och Mose sa till folket:

"I sju dagar ska du äta osyrat bröd och på sjunde dagen ska en Herrens högtid firas. Under de sju dagarna ska man äta osyrat bröd. Inget syrat ska man då se hos dig och det får inte finnas surdeg hos dig någonstans i landet. På den dagen ska du förklara för din son: Detta gör jag på grund av det som Herren gjorde för mig när jag drog ut ur Egypten" (2 Mos 13:6-8)

Sedan den dagen har man varje år under en vecka omedelbart efter påsken firat det osyrade brödets högtid. I sju dagar äter man inget jäst bröd, utan enbart matza. Även Jesus firade denna Herrens högtid (liksom den unga kristna kyrkan och många kristna även i dag).

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Israeliternas slaveri i Egypten
Egyptiska skrifter visar att slavsystemet var omfattande och att trälar och tvångsarbetare främst utgjordes av icke-egyptier - invandrare och krigsfångar.

Och Gud förhärdade faraos hjärta...
Det var inte Gud som fick den egyptiske farao att vägra låta israeliterna lämna landet.

Varför 40 år i öknen?
Varför vandrade isreliterna i öknen i 40 år när man idag har sett att om man vandrar från egypten till israel så tar det bara 1,5 år?

Staden Ramses (Ramesses) i Egypten
När Moseböckerna sammanställdes var denna plats endast känd under namnet Ramses.

Förekom det slaveri i det gamla Egypten?
Antalet slavar i Egypten ökade kraftigt under Nya riket, på 1500-talet f Kr, när faraonerna gjorde erövringar i Nubien, Kanaan och Syrien och hela befolkningar förslavades på en och samma gång.

Vad hände med farao efter israeliternas flykt?
Vilken farao var det som regerade i Egypten när Moses hjälpte Israels folk att fly från slaveriet och vad hände med honom efter uttåget och händelsen vid Röda havet?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.