Följ Bibelfrågan på Facebook

Osyrat bröd

Bibelfrågan: Frågor och svar

Vid den brådstörtade flykten ur Egypten hann man inte låta brödet jäsa, utan på Herrens befallning åt man på natten helstekt lamm med bittra örter och osyrat bröd.

Fråga: Vad är osyrat bröd för någonting och hur bakar man det? (P.B.)

När man i det gamla Israel bakade bröd använde man sig i allmänhet inte av färsk jäst, utan man tog ett stycke jäst deg (som man sparat från förra baket) och knådade in det i den nya degen som sedan ställdes att jäsa. Den jästa degen innehöll jäst och mjölksyrabakterier som gav brödet en sur smak. Den kallades därför "surdeg" och det bröd som bakades på "surdeg" kallades för "syrat" bröd. Det blev poröst, mjukt och saftigt.

"Osyrat" bröd var följaktligen allt bröd som inte bakats på "surdeg" eller med tillsats av jäst eller någon annan typ av jäsmedel - helt enkelt "ojäst bröd".

Traditionen att städa bort allt jäst bröd och all jäst (och andra jäsmedel som bakpulver, bikarbonat etc) och bara äta ojäst bröd under veckan efter påsken (det osyrade brödets högtid, hebr hag hammasot) har sitt ursprung i israeliternas uttåg ur Egypten. Vid den brådstörtade flykten ur fångenskapen (den händelse som utgör bakgrunden till det judiska påskfirandet) hann man inte låta brödet jäsa, utan på Herrens befallning åt man på natten helstekt lamm med bittra örter och osyrat bröd.

Osyrat bröd nämns även på andra ställen i bibeln. Första gången är i berättelsen om de två änglarnas besök hos Lot i Sodom (1 Mos 19:3). I offret som bars fram när Aron och hans söner invigdes till prästämbetet ingick också "osyrat bröd och osyrade kakor bakade med olja och osyrade tunnkakor smorda med olja" (2 Mos 29:2).

En nasir skulle, den dag då hans nasirtid var ute, offra bland annat en korg med "osyrat bröd, kakor av fint mjöl blandade med olja och osyrade tunnkakor smorda med olja" (4 Mos 6:15). Även i vissa spisoffer förekom osyrat bröd (3 Mos 2:4-5) liksom i tackoffren (3 Mos 7:12).

Eftersom surdegen "sprider sig" i den nya degen och påverkar den så att den jäser, använde exempelvis Jesus ordet i överförd betydelse för att beteckna en "påverkande kraft" av något slag (ond eller god), men inom kristenheten står det osyrade brödet i allmänhet som symbol för renhet och helighet, medan det jästa brödet, "surdegen", symboliserar orenhet och synd. I ett av sina brev till de kristna i Korint (i samband med en påsk) skrev Paulus följaktligen:

"Rensa bort den gamla surdegen så att ni blir en ny deg. Ni är ju osyrade, för vårt påsklamm, Kristus, är slaktat. Låt oss därför fira högtid, inte med gammal surdeg, inte med ondskans och fördärvets surdeg, utan med renhetens och sanningens osyrade bröd" (1 Kr 5:7-8)

Det osyrade bröd som Israels barn åt - och det som vi i allmänhet avser när vi talar om "osyrat bröd" - var ett bröd av typ "hårt tunnbröd" eller "tunt knäckebröd" (Wasa Delikatess är t ex osyrat, dvs det innehåller ingen jäst eller annat jäsmedel). Men eftersom de som firar det osyrade brödets högtid inte bara ska avstå från jäst bröd, utan ska äta bröd som bakats utan jäst eller bakpulver under den vecka som högtiden varar, finns det recept på både kaffebröd (typ småkakor och kex) och matbröd av den osyrade sorten.

Här är i alla fall ett recept på traditionellt osyrat bröd som brukar användas vid firandet av påskens nattvard:

OSYRAT BRÖD
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk margarin
2 tsk olja
4 msk vatten

Rör samman mjöl och salt. Blanda i margarinet och rör om tills det blir grynigt. Blanda olja och vatten och häll detta i mjölet. Rör samman till det lossnar från skålens kanter. Strö lite mjöl på bakbordet och knåda degen lätt. Strö över lite mjöl och platta till degen med handen. Kavla sedan ut den så tunt som möjligt. Ta upp degen, vänd den och kavla igen så tunt som möjligt. Picka den med en gaffel och grädda åtta minuter i 200 grader.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Mose bröder
Aron fungerade som Mose medhjälpare både inför farao, under flykten från Egypten och under israeliternas långa vistelse i öknen.

Amenhotep eller Ramses?
Vilken farao var det som regerade i Egypten vid tiden för israeliternas utåg?

Hur kunde israeliterna gå över Röda havet
Måste man inte vara mer än lovligt naiv om man tror att Röda havet kan ha delat sig så att hundratusentals människor kunde traska över, så som det står i moseboken?

Gamla testamentets lagar
Vilken betydelse har Gamla testamentets stadgar och bud i dag? Är det gamla förbundets lag en evig lag?

Det osyrade brödets högtid
När Israels barn skulle fly från slaveriet i Egypten omkring tusen år före vår tideräknings början var det bråttom.

Jesu tre dygn i graven
Jesus sa själv att hans tre dygn i graven skulle vara det definitiva beviset på att han var Messias

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.