Följ Bibelfrågan på Facebook

Att synda 'mot bättre vetande'

Bibelfrågan: Frågor och svar

Bibeln säger klart att Gud vill att varje människa, varenda en av oss, ska få evigt liv.

Fråga: Hur ser Gud på om en troende syndar 'mot bättre vetande'? Kan han förlåta även det? (D.A.)

Varje kristen människa som syndar, syndar "mot bättre vetande" - vi vet att vi gör fel, men vi gör fel i alla fall. Paulus skriver på flera ställen om hur han svek Gud i sitt handlande, hur han gjorde det han visste var fel.

"Jag förstår inte mitt sätt att handla. Det jag vill, det gör jag inte, men det jag avskyr, det gör jag... Det goda som jag vill, det gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag" (Rom 7:15, 19)

Men det viktiga är att vi ångrar oss - och ångrar oss uppriktigt! Det avgörande är att vi vill bättra oss, att vi försöker följa Gud - mer kan vi inte göra - och om vi gör allt vi kan, så hjälper Gud oss att göra det ännu bättre.

Bibeln säger klart att Gud vill att varje människa, varenda en av oss, ska få evigt liv (det var ju därför han skapade oss), och det enda som kan hindra oss från att nå det mål som Gud har satt upp för oss är att vi själva - i full insikt om konsekvenserna - vänder Gud ryggen, säger att vi inte ångrar oss och att vi inte vill följa honom utan vill gå vår egen väg - då kan Gud inte längre göra något.

Men så länge vi ångrar våra fel, så länge vi önskar att vi inte hade gjort det vi gjorde, så länge vi ber Gud om förlåtelse och strävar efter att följa hans vilja, så finns förlåtelsen där.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vad är synd?
Vad menar bibeln med begreppet 'synd'?

Den oförlåtliga synden mot den heliga anden
Vad innebär det att synda mot den helige ande? Vad är 'hädelse mot Anden'? Och varför är den synden oförlåtlig?

Gamla synder
Det spelar ingen roll hur 'stor' eller 'liten' synden är. Vi kan inte göra mer än ångra oss - och Gud begär inget mer!

Vad menas med 'nåd'?
Vad innebär 'nåd' i den bemärkelse som ordet används i kristna sammanhang?

Kan den som är frälst gå förlorad?
En gång frälst, alltid frälst. Eller? Kan man gå från frälst till ofrälst igen?

Kristna soom syndar
När man läser otrohet och otukt och ännu värre saker bland människor som bekänner sig som kristna, så kan man inte låta bli att undra om Gud verkligen kan förlåta sånt?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.