Följ Bibelfrågan på Facebook

Onda andar i 'anden i glaset'?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Det är väldigt märkligt att inte dessa "andar" kommunicerar via datorer, TV-apparater, stereoanläggningar etc.

Fråga: I tidigare svar om 'anden i glaset' på Bibelfrågan står det att det inte är onda andar som får glaset att röra sig. Men Jesus säger faktiskt att det finns onda andar. Så att förneka detta är ju att förneka Jesu egna ord. (E.)

Det är viktigt att vi inte blandar ihop begreppen här...

Det är helt riktigt att Jesus säger att det finns onda andar - men han säger verkligen ingenstans att det är onda andar som hör av sig när folk leker "anden i glaset". Jesus säger att det finns oxar och åsnor också, men det betyder ju inte att oxar och åsnor lämnar budskap via dricksglas. Att någonting existerar innebär ju inte nödvändigtvis att det kommunicerar med mänskligheten via matservisen!

Det är faktiskt mer än lovligt naivt att tro att det är några andar som gör sig hörda när man låter ett glas vandra på en pappskiva, bara därför att denna "lek" kallas "anden i glaset", vilket i sin tur enbart beror på att den som hittade på leken trodde sig få kontakt med andar.

Anta att vederbörande i stället hade trott sig kommunicera med katter och kallat leken för "Katten i glaset". Skulle det ha inneburit att det var katten Gustaf eller Pelle Svanslös och hans vänner som hörde av sig...?

För övrigt är det väldigt märkligt att inte dessa "andar" kommunicerar via datorer, TV-apparater, storbildsskärmar, stereoanläggningar etc - eller rentav med hjälp av papper och penna (utan att någon människa håller i pennan, alltså).

Det är viktigt att vi står med båda fötterna på jorden och inte ser spöken mitt på ljusa dagen i allting som är lite underligt, svårförklarat - eller rentav (för tillfället) oförklarligt. Gud har gett oss ett förnuft för att vi ska använda det.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
'Anden i glaset'
Är det synd för en kristen att ta kontakt med dödas andar genom "anden i glaset"?

Är healing synd?
Säger bibeln att det är synd att hålla på med healing? Då menar jag den här sortens olika terapier som man sysslar mycket med inom new age där man påstår sig använda olika energier och till exempel påverka kroppen med hjälp av kristaller.

Kan djävulen bota sjukdomar?
Säger bibeln något om huruvida djävulen kan ge människor kraft att bota sjukdomar genom healing och så vidare eller om det är Gud som gör det?

Nya terapiformer, 'new age' och kristen tro
Hur ska man som kristen förhålla sig till sådana företeelser som olika nya terapiformer (kristaller, färger etc) som oftast utövas av personer med anknytning till nyandligt tänkande? Måste inte detta klassas som ockultism, dvs sådant som bibeln varnar oss för?

Är reiki och qigong bara båg?
Är andliga metoder för att bota sjuka bara båg, t.ex. reiki healing? Chi gong?

Horoskop och astrologi - vad säger bibeln?
Gud är allsmäktig och har skapat himmel, jord men även alla planeterna och sjärnorna. Det sistnämnda glöms ofta bort tycker jag då man från kristendomen ofta förknippar astrologi med någonting farligt, ockult eller vilseledande. Varför är kristendomen så starkt emot astrologin?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.