Följ Bibelfrågan på Facebook

Var ligger paradiset?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Efter sin återkomst till jorden kommer Kristus att tillsammans med de uppståndna troende inleda ett projekt som innebär att hela jorden förvandlas till ett paradis.

Fråga: Edens lustgård, som Adam och Eva blev utestängda från, låg ju mellan Eufrat och Tigris. Men var är Eden nu? Om det är samma område så är vi ju inte alls utestängda därifrån!? Och är paradiset (som man kommer till efter döden) samma plats som Edens lustgård?

Själva ordet "paradis" kan i princip stå för vilken underbar, fullkomlig plats som helst. Ett "söderhavsparadis", till exempel. Det paradis där de första människorna levde låg i ett område som i bibeln kallas Eden.

Själva den geografiska punkten, dvs det område i landet Eden där den här "trädgården", Edens lustgård, en gång låg, finns naturligtvis kvar (troligen var det någonstans i nuvarande Irak) - men området har förändrats under årtusendena. Bland annat var det ju en omfattande översvämning där för ett antal tusen år sedan - syndafloden - och översvämningar har en tendens att radera ut det mesta...

Det paradis där de första människorna levde är följaktligen borta för alltid, men bibeln berättar att Jesus, efter sin återkomst till jorden, tillsammans med de uppståndna troende kommer att inleda ett projekt som innebär att hela jorden förvandlas till ett paradis. Det innebär att alla (icke troende) människor som lever på jorden när Jesus kommer tillbaka, så småningom kommer att få uppleva liknande förhållanden som Adam och Eva en gång i tiden.

Eftersom det här paradiset enligt bibeln i första hand kommer att vara i tusen år, brukar det även kallas för "Tusenårsriket" (eller "Guds rike" eller "Himmelriket", eftersom det då är Gud som har makten på den här planeten).

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Edens lustgård
Var låg Edens lustgård? Eller var kanske hela jorden ett enda paradis?

Död före syndafallet?
Har alla sjukdomar och katastrofer på jorden sitt ursprung i synden eller existerade det sjukdomar och död även före Adams och Evas val att bryta mot Guds vilja?

När kom den korsfäste brottslingen till paradiset?
Om man inte uppstår förrän när Jesus kommer tillbaka eller efter tusenårsriket, hur kunde då Jesus säga till brottslingen på korset bredvid honom, att han skulle komma till paradiset samma dag?

Är bibelns berättelser bara plagit?
De historier som finns i Bibeln finns ju faktiskt i andra religioner också? Hur kan man då säga att Bibeln är Guds ord? Verkar det inte i stället som om de som skrev Bibeln bara plagierade gamla berättelser?

Vad händer efter döden?
Vad händer när man har dött om man är kristen?

Människan - ande, själ och kropp?
Hur ser människans natur ut enligt bibeln? Finns det något stöd i bibeln för att människan är en ande, som har en själ, som bor i en kropp?

Tusenårsriket
Tusenårsriket är en av benämningarna på det som kristna i alla tider har bett om i bönen 'Fader vår', det som i bibeln kallas för 'Guds rike' eller 'himmelriket' - det världsomspännande rike som Messias enligt profetiorna ska upprätta på jorden.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.