Följ Bibelfrågan på Facebook

Var israeliterna rasister?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Guds förbud mot att äta vissa (orena) djur var bestämmelser som inte andra folk följde.

Fråga: I Gamla testamentet står det att man kan sälja självdöda kadaver som mat till invandrare. Är det en regel vi ska följa också, eller...? (U.J.)

Du syftar på en föreskrift som finns i 5 Mos 14:21:

”Ni skall inte äta ett självdött djur. Ge det att äta till invandraren i dina städer eller sälj det till en utlänning”

Förklaringen är helt enkelt att det i israeliternas religion ingick diverse "helighetslagar", som bland annat föreskrev vilka djur som var tillåtna respektive icke tillåtna att äta och offra i templet, hur maten skulle tillagas för att man skulle få äta den (man fick inte blanda kött och mjölk, till exempel), osv.

För en israelit var det till exempel förbjudet att äta svin, liksom att äta djur som självdött. Men det var förbud som inte andra folk med andra religioner eller kulturella regler och sedvänjor följde. Därför kunde en israelit sälja köttet från sådana djur till människor av andra folk, även om man inte själva tilläts äta det.

Det handlade alltså inte om att man slängde till utlänningarna något som var undermåligt eller hälsovådligt, även om man faktiskt kan få det intrycket.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Gamla testamentets lagar
Vilken betydelse har Gamla testamentets stadgar och bud i dag? Är det gamla förbundets lag en evig lag?

Judar, muslimer, kristna och griskött
Skälet till att judar inte äter fläsk är att Gud en gång i tiden förklarade ett antal djur som 'orena' och därför otjänliga som föda.

Judar, kristna och koshermat
Varför äter kristna griskött när inte judarna gör det? Varför äter inte kristna koshermat?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.