Följ Bibelfrågan på Facebook

Vems kärlek handlar Höga visan om?

Bibelfrågan: Frågor och svar

De judiska rabbinerna såg dikten som en beskrivning av förhållandet mellan Gud och israeliterna, medan de kristna i stället kom att tolka den som en skildring av Kristus och den kristna församlingen.

Fråga: Jag har vid flera tillfällen hört att man har jämfört Guds kärlek till människan med Höga visan och det citerades ofta därifrån. Jag har aldrig förstått det. Guds kärlek är agape. Är inte kärleken i Höga visan eros? Hur går det ihop? Vid ett tillfälle fick jag undervisning om att Höga visan enbart handlar om Salomo och en av hans kvinnor, inte om Guds kärlek till människan. (J.S.)

Höga visan - "sångernas sång" - är en kärleksdikt vars huvudpersoner är Salomo och en flicka från Libanons bergstrakter. Det antas att Salomo har upptäckt henne på en av sina resor i norr och blivit förälskad i henne. I dikten skildras deras kärleksförhållande.

Dikten handlar i allra högsta grad om kroppslig attraktion och fysisk, erotisk kärlek - "Dina höfters rundning" - "dina bröst är som klasar" - "ditt sköte är en kupad skål - må vinet aldrig saknas!" - "låt oss gå ut på fälten och övernatta bland hennabuskarna... Där skall jag ge dig min kärlek". I det syftet är den med största säkerhet också skriven.

Men rabbinerna tolkade den tidigt som en allegori och i dikten såg de samtidigt en beskrivning av förhållandet mellan Gud och israeliterna, medan de kristna i stället kom att tolka dikten som en skildring av Kristus och den kristna församlingen där det följakltligen är den andliga kärleken - agape - som kommer till uttryck.

Själv tycker jag att det är väldigt långsökt (i princip omöjligt) att uppfatta dikten som något annat än en ren - och väldigt vacker - kärlekssång som handlar om en man och en kvinna, Salomo och hans älskade. Jag kan inte se en enda textrad i Höga visan där man skulle kunna läsa in någonting om Guds kärlek.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Bibeln, en evighetsbok
Varför har bibeln lyckats överleva som litterär text i 2000 år? Hur kan den fortfarande engagera människor?

Kung Salomo och drottningen av Saba
Såg på TV en film om kung Salomo! Enligt filmen skulle kung Salomo ha en son med drottningen av Saba! Jag har letat i bibeln men inte hittat något om det.

Poesi i bibeln
Jag undrar vad som räknas som poesi och vad som räknas som faktisk litteratur i bibeln. Jag har läst att t ex Jobs bok ska räknas som poesi. Finns det mer?

Var Salomo så vis?
Gud säger i 1 Kung 3:12 att han gjort Salomo till den mest visa man som någonsin funnits och kommer att finnas. Detta till trots, hade Kung Salomo mot Guds vilja, många utländska kvinnor som han älskade. Dessa kvinnor lurade denne världens visaste man att dyrka andra Gudar, så att han på sin ålderdom vände sig bort från den Gud som gett han denna visdom? Hur ska detta förstås?

Bibeln och vetenskapen
Hur kan någon tro på bibeln? Om den vore Guds ord så skulle den väl också stämma med det som vetenskapen har kommit fram till om skapelsen och så? Det visar ju att den inte är sann och då kan den inte heller vara Guds ord!

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.