Följ Bibelfrågan på Facebook

Vem var Salome vid Jesu grav?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Salome som dansade för sin styvfar Antipas och fick Johannes döparens huvud på ett fat kan väl inte vara samma Salome som enligt Mark 15:40 var med vid Jesu grav på uppståndelsens morgon? (L.A.)

Nej, det är inte samma Salome.

Den Salome som tillsammans med två väninnor kom till Jesu grav för att smörja hans kropp med välluktande kryddor är uppenbarligen identisk med den kvinna som även benämns "Sebedeus söners moder" (se Matt 27:56 och Mark 15:40). Hon var syster till Jesu mor, Maria, och följaktligen moster till Jesus. Hon tillhörde kretsen kring Jesus och det var hon som bad Jesus ordna höga befattningar åt hennes söner (dvs Jesu kusiner) i Gudsriket, som hon räknade med att han skulle upprätta inom en snar framtid (Matt 20:20).

Den Salome som fick Johannes döparens huvud på ett fat var dotter till landsfursten Herodes Antipas hustru Herodias. Berättelsen om den händelsen finns i Mark 6:22, men Bibeln säger faktiskt ingenstans att hon hette Salome, utan den uppgiften kommer från den judiske historikern Josefus.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vilka mötte den uppståndne Jesus först?
Vem var egentligen först att se den uppståndne Jesus? Evangelisterna ger ju helt olika uppgifter, vilket gör det omöjligt att veta vad som är korrekt och inte

Tusen år - en dag
Är tusen år fysiska år för människan eller är det symboliskt? Jag tänker på att det står att en dag är som tusen år för Herren och tusen år är som en dag.

Ängeln vid Jesu grav
Jag undrar vilken ängel det var som fanns i grottan när jesus hade uppstått och talade om för maria mm att jesus levde?

Hur kan man dyrka en död människa?
Jesu uppståndelse var bekräftelsen på två saker: dels att han verkligen var Messias, dels att döden inte är slutet!

Jesu uppståndelse
Varför lägger kristna sån vikt vid Jesus uppståndelse. Det är ju jättesvårt att tro på nåt sånt, och då är det väl inte konstigt om folk inte blir kristna?

Godhet och evigt liv
Kristendomen tror ju inte på reinkarnation, lagen om sådd och skörd. Men om den tron får människor att försöka handla gott, precis som tanken på domens dag kanske gör, vad är då felet?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.