Följ Bibelfrågan på Facebook

Vilken Simon förde de kristna till Pella?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Uppgiften att de troende begav sig till Pella och på så sätt undkom Jerusalems förstörelse kommer från kyrkohistorikerna Eusebius och Epifanius.

Fråga: Vilken Simon var det som tog med sig "kristna" till Dekapolis och Pella i Jordanien? Berätta mer om den händelsen! (T.R.)

Den Simon (Simeon) som var ledare för de Jesustroende judarna i Jerusalem, då man lämnade staden och tog sig till Pella, var kusin till Jesus och hade efterträtt Jesu bror Jakob som dödades i början av 60-talet.

När det gäller församlingens flykt - exakt när den skedde, om det rörde sig om en successiv "utvandring" under en längre tid och hur många som flydde - vet vi inte mycket.

Uppgiften att de troende begav sig till Pella och på så sätt undkom Jerusalems förstörelse kommer från kyrkohistorikerna Eusebius och Epifanius, som skrev på 300-talet, men de ger inga detaljer utan konstaterar bara att det skedde.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jesu släktingar
Hade Jesus några släktingar och vet man isåfall vad som hände med dem?

Vad hände med de första kristna?
När romarna krossade Jerusalem år 70 var de flesta av de ursprungliga medlemmarna troligen redan döda. De som fortfarande levde flydde till ökenstaden Pella i Jordanien.

Kristendomens historia
Apostlarnas och den första församlingens tid.

De kristna och judarnas bibel
Gamla testamentet utgjorde ursprungligen den judiska religionens heliga skrift. Vilken relation har man som kristen till den hebreiska delen av bibeln?

Jerusalems förstörelse
Den kristna församlingen i Jerusalem räddade sig ut ur staden och undan angriparna, tack vare att man tagit Jesu varning på allvar.

Judendomens betydelse för kristendomen
Den första kristna församlingen uppstod därför att en grupp judar blev övertygade om att den väntade Messias (Kristus) hade kommit.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.