Följ Bibelfrågan på Facebook

Varför ville Gud döda Mose?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag har nyligen läst 2 Mos 4:24, och där står något märkligt. Nämligen att Herren ville döda Mose. Varför det? Jag förstår ingenting av detta. Varför ville Gud döda Mose, helt utan anledning alls! Det verkar väldigt grymt? (A.L.)

För att förstå berättelsen kan man titta på den från slutet. Dödshotet mot Mose upphävdes så snart Sippora omskurit pojken. Det innebär att kärnan i historien är just omskärelsen och hotet måste följaktligen ha berott på att pojken inte var omskuren.

I Guds förbund med Abraham ingick att alla pojkar skulle omskäras på sin åttonde levnadsdag. Det var det yttre tecknet på att man tillhörde Guds utvalda folk. Det var själva grundvillkoret för förbundet mellan Gud och Abrahams ättlingar. Nu var Mose på väg till Egypten. Gud hade utsett honom att bli den som skulle bli förbundsfolkets ledare, befria dem från slaveriet i Egypten, ge dem den lag som skulle hålla samman dem som folk och föra dem till det förlovade landet.

Men Mose hade inte omskurit sin egen son.

Varför han inte hade gjort det vet vi inte. Det kan ha berott på påtryckningar från den midjanitiska stam som han arbetade hos och som hans hustru Sippora tillhörde. Det är också möjligt att Sippora själv hade övertalat honom att inte omskära sin son. Hon var inte israelit och delade inte Moses tro på Gud, och hon hade sannolikt inte heller någon förståelse för det förbund som Moses förfader Abraham ingått med Gud.

Vad som än var orsaken, så var det en ohållbar situation. Hur skulle Mose kunna tjäna som sitt folks ledare och föra förbundets villkor vidare om han inte själv höll fast vid dem? Hur skulle Mose kunna lära folket att följa Guds lag om han inte själv följde den. Hur skulle folket kunna ta hans ord på allvar? Gud kunde inte låta honom fortsätta till Egypten och bli folkets ledare. Gud måste stoppa honom.

Sippora förstod vad som hände och hon förstod vad som måste göras. Hon omskar pojken - om än motvilligt. Hennes agerande då hon slängde hudfliken vid Moses fötter och hennes ilskna kommentar till Mose (2 Mos 4:25) visar att hon fann ritualen motbjudande. Hon hade tvingats att utgjuta sin lille sons blod för att rädda livet på sin make och hon kallade Mose för sin "blodsmake" eller "blodsbrudgum". Men när nu Moses son var omskuren var hotet mot Mose liv upphävt och han kunde fortsätta färden mot Egypten för att befria sitt folk.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Brit mila - den judiska omskärelsen
Jag har hört talas om en judisk högtid som heter "britt mila" eller något liknande. Vad firar man då?

Israeliternas slaveri i Egypten
Jag undrar om det i den egyptiska historien finns nedtecknat något om israelernas tid i egypten, om slaveriet och uttåget m.m.

Mose bröder
Hade Mose några biologiska bröder? Isåfall vilka var de?

Omskärelse
Manlig omskärelse (avlägsnande av förhuden på penis) är en sed som har förekommit hos många folk ända sedan antiken.

Amenhotep eller Ramses?
Undrar över faraonen som förlorade mot israels gud!? Var det Amenhotep II eller var det Ramses den store?

Var Moses hustru Sippora svart?
När Mose hörde Guds röst första gången sade Gud till honom: "Ta av skorna, för marken du står på är helig". Menade han midjaniternas land? Vilket land är isåfall detta i dagens geografi? Vilken folkgrupp är midjaniterna nu? Jag har också läste att Moses hustru Sippora var en kushit (etiopier). Är midjaniter och kushiter samma folk?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.