Följ Bibelfrågan på Facebook

Sjunde himlen

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Varifrån kommer uttrycket "Sjunde himlen"? Kommer det från bibeln? (P.F.)

Nej, uttrycket "sjunde himlen" ("att vara i sjunde himlen" = "vara överlycklig") kommer inte från bibeln. Men tanken på flera himlar finns annars i både Gamla och Nya testamentet.

I Efesierbrevet 4:10 talas om "[Kristus] som steg upp över alla himlar för att uppfylla allt", i Hebreerbrevet talas det om "Jesus, Guds Son, som har stigit upp genom himlarna", och Paulus nämner en man (uppenbarligen är det sig själv han talar om) som blev "uppryckt ända till tredje himlen... till paradiset" (2 Kor 12:2).

Judarnas lärare antog att det fanns sju himlar. Och greken Ptolemaios i Alexandria förklarade att jorden var ett klot som vilade i världsalltets medelpunkt och att detta klot omgavs av sju himlar (som sju skikt utanför varandra) där solen, månen och planeterna kretsade. Huruvida Paulus hade samma mening, eller om han bara tänkte sig tre himlar (atmosfären, stjärnhimlen, och Guds boning) vilket också var ett vanligt synsätt, vet vi ingenting om.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Trodde bibelns författare att jorden var platt?
Skrevs inte bibeln av samma personer som trodde jorden var platt?

Varför 'himmelriket' om det är på jorden?
Varifrån kommer egentligen namnet "himmelriket" på den plats där vi föreställs befinna oss efter döden och/eller vid Jesus återkomst? Av namnet att döma låter det ju inte som en plats som torde befinna sig "nere" på jorden.

Var finns himmelriket?
Sa Jesus att himmelriket fanns "mitt ibland" oss eller "inom" oss? Folkbibeln och Bibel 2000 översätter Lukas 17:20-21 olika.

Bibeln och vetenskapen
Hur kan någon tro på bibeln? Om den vore Guds ord så skulle den väl också stämma med det som vetenskapen har kommit fram till om skapelsen och så? Det visar ju att den inte är sann och då kan den inte heller vara Guds ord!

Varför är inte bibeln vetenskapligt korrekt?
Om Gud är allsmäktig, då borde han väl kunnat skriva en bibel som var vetenskapligt korrekt? Eller?

Varför skapade Gud universum?
Vad var det för mening med att skapa hela den väldiga världsrymden med miljarder solar och planeter och sedan placera oss här på detta lilla 'dammkorn' i oändligheten?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.