Följ Bibelfrågan på Facebook

Slav och träl på bibelns tid

Bibelfrågan: Frågor och svar

Förhållandena för slavar har skilt sig mycket mellan olika kulturer.

Fråga: Säg mig -- vad är det för skillnad på slav och träl? Är det olika begrepp? (S.P.)

"Slav" och "träl" är olika ord för samma sak. En slav eller träl är en person som berövats rätten att bestämma över sig själv och tvingas utföra hårt arbete åt någon annan. Ordet "träl" används däremot oftast när det gäller slavarna i det forntida Norden.

Men förhållandena för slavar har skilt sig mycket mellan olika kulturer. För oss lockar ordet "slav" lätt fram tanken på de svarta slavarna på de amerikanska bomullsfälten eller de egyptiska slavarna som med piskan över sig tvingades att uppföra faraonernas väldiga byggnadsverk.

Bland många folk var emellertid livet som slav inte alls någon pina, till exempel då slavar arbetade som tjänstefolk och mer eller mindre betraktades som medlemmar av familjen.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Förekom det slaveri i det gamla Egypten?
Antalet slavar i Egypten ökade kraftigt under Nya riket, på 1500-talet f Kr, när faraonerna gjorde erövringar i Nubien, Kanaan och Syrien och hela befolkningar förslavades på en och samma gång.

Israeliternas slaveri i Egypten
Egyptiska skrifter visar att slavsystemet var omfattande och att trälar och tvångsarbetare främst utgjordes av icke-egyptier - invandrare och krigsfångar.

Gamla testamentets lagar
Vilken betydelse har Gamla testamentets stadgar och bud i dag? Är det gamla förbundets lag en evig lag?

Sabbat och söndag
Under församlingens första tre århundraden vilade man på sabbaten, samtidigt som man på söndagarna höll gudstjänster som en hyllning till Jesus Kristus.

Den babyloniska fångenskapen
Sexhundra år före Kristus inleddes den babyloniska fångenskapen för judarna. Tidigare hade folket i Israel tvingats lämna sitt land

Israels slaveri i Egypten
Den första tiden i Egypten var gynnsam för de hebreiska invandrarna, men med tiden började främlingsfientligheten göra sig märkbar och förhållandena för israeliterna blev allt svårare.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.