Följ Bibelfrågan på Facebook

Sankt Stefan - finns han?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag undrar om det har funnits ett skyddshelgon vid namn Sankt Stefan. Har försökt hitta något men ej lyckats. (K.S.)

Jodå, visst finns det ett helgon som heter Stefan, eller rättare sagt Stefanus (det är kanske därför du inte har hittat honom). Han tillhörde den allra första församlingen i Jerusalem.

Lukas berättar i Apostlagärningarna att när apostlarna fann att de behövde medhjälpare som kunde ta hand om änkorna och de fattiga bland de troende i Jerusalem och förestå den dagliga utdelningen, så utsåg de sju grekisktalande judar i församlingen. Den mest berömda av dem är Stefanus.

Gud gjorde många under genom Stefanus och han talade med sådan vishet och ande att många av dem som hörde honom började följa Jesus. församlingens fiender blev rasande när de såg hur framgångsrik han var med sin förkunnelse, så de försökte få honom fängslad och dömd med hjälp av falska vittnen som påstod att han hade talat syndigt mot Gud.

Stefanus höll ett långt försvarstal där han gav ett koncentrat av Israels historia från Abraham till Salomo, och han visade att Jesus var den frälsare som Gud hade lovat att sända. När han kritiserade sina anklagare för att de inte trott på Jesus, reste de sig ilskna upp och började skrika åt honom. Men Stefanus tittade upp mot himlen och sa att han såg Jesus vid Guds högra sida.

De orden blev hans dödsdom. Rättegången avbröts och man släpade ut honom utanför staden och stenade honom. Stefanus bad till Jesus att ta emot hans ande, och sedan föll han ner på knä och vädjade till Gud att inte straffa hans fiender för att de mördade honom.

Hela berättelsen om Stefanus finns i Apostlagärningarnas sjätte och sjunde kapitel.

Stefanus är murarnas skyddshelgon och hans festdag är den 26 december, då även enligt vår almanacka Stefan (Staffan) har namnsdag.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Är katolikers böner till helgon avgudadyrkan?
Står det någonting i Bibeln om helgon? Det står ju att man inte ska tillbe någon annan än Gud själv! Innebär det att katolikernas böner till helgonen är avgudadyrkan?

Allhelgonadagen och Alla helgons dag
Varför finns det två "allhelgonadagar" i almanackan? Vad är det för skillnad på dem?

Hur blir en person helgon?
Jag skulle vilja veta utförligt hur processen för helgonförklaring går till.

Vad är en gloria?
Varifrån kommer bruket att förse heliga personer med en gloria och varför gör man det?

Sankt Kristoffer
Jag har köpt en silveramulett och jag undrar om du kan tala om ifall det är ett skyddshelgon på bilden. Den föreställer en gammal man som står i vatten till knäna och med en stav i handen. På hans vänstra axel sitter ett barn som har en gloria. Mannen ser upp på barnet som har ena handen lyft.

Helgondyrkan
Hur kan katolikerna be till sina helgon när det står i Bibeln att Jesus sa att det bara är Gud vi ska be till? Hur förklarar och försvarar man något sådant som ju är direkt i strid mot Bibelns ord

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.