Följ Bibelfrågan på Facebook

Synagoga

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Vad betyder ordet "synagoga"? (A.)

Ordet synagoga är latin och kommer av det grekiska synagag som betyder "sammankomst", "samling", "församling". Ordet användes ursprungligen för den judiska församlingen som samlades till gudstjänst, andra sammankomster och studier. Med tiden kom ordet även att stå för själva lokalen där man samlades.

På hebreiska heter byggnaden hakenesset och församlingen kahal.

Man tror att de första synagogorna uppkom under den babyloniska fångenskapen då man inte kunde tillbe Gud i templet.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Gudstjänsten i synagogan
Hurdana var gudstjänsterna i synagogorna på Jesu tid? Påminde de om gudstjänsterna i våra kyrkor? Man skulle ju kunna anta att eftersom kristendomen uppstod bland judarna så borde även deras religionsutövande ha 'följt med' till den kristna församlingen.

Predika från dörr till dörr
Gav Jesus sina lärjungar i uppdrag att gå omkring och knacka dörr för att sprida evangeliet?

Var Jesus jude?
Vi är några som fört en diskussion ett bra tag nu, och diskussionen handlar om Jesus och huruvida han var jude eller inte. Ena parten menar att han inte var jude eftersom judendomen är en tro och Jesus var kristen, andra parten menar att Jesus var jude.

Kippan, judarnas 'kalott'
Jag skulle vilja veta motiveringen till att judarna bär 'kippah' på huvudet.

Apostlarnas resor - vem betalade?
Hur fick Jesus lärjungar plötsligt stora ekonomiska resurser och framför allt språkliga förmågor att resa långt och predika för andra folk?

Använde Jesus ordet 'evangelium'?
Det kanske viktigaste stället där Jesus använde ordet 'evangelium' var i hans framträdande i synagogan i Nasaret i början av hans verksamhet, där han läste ur profeten Jesajas bok.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.