Följ Bibelfrågan på Facebook

Synda, säga 'förlåt' och gå vidare...

Bibelfrågan: Frågor och svar

Att bara säga förlåt och sedan rycka på axlarna och gå vidare är inget uttryck för verklig ånger.

Fråga: Du som kristen syndar, flera gånger. Du ber gud om förlåtelse...allt blir bra för Gud förlåter och ger aldrig upp...ok men vad händer sen? Den person som den kristna skadat, hur går han/hon vidare? Har en kristen nån skyldighet av sin tro att också se till den som skadats kan gå vidare eller är det ok att släppa o gå vidare...strunta i den som lämnas kvar skadad? Vad är accepterat bland kristna? Kan du vara kvar i församlingen om du bara tänker på dig själv. (C.L.)

Bibeln säger att Gud förlåter oss om vi verkligen ångrar oss - och verklig ånger, dvs en önskan att vi aldrig begått en viss orätt (exempelvis gjort en annan människa illa), omfattar naturligtvis också en vilja att så långt det är möjligt gottgöra den orätt vi gjort och den skada - fysisk eller själslig - vi åsamkat någon. Att bara säga förlåt och sedan rycka på axlarna och gå vidare är inget uttryck för verklig ånger.

"Grundregeln" för en kristen är att "älska sin medmänniska som sig själv" och att "behandla andra så som man själv vill bli behandlad" - och det är, i alla sammanhang, det som måste utgöra grundvalen för en kristens handlande. Och det gör det ju inte om vi bara struntar i den vi har gjort illa.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Att synda 'mot bättre vetande'
Hur ser Gud på om en troende syndar 'mot bättre vetande'? Kan han förlåta även det?

Kristna som syndar
När jag läst om allt som hänt den senaste tiden, med otrohet och otukt och ännu värre saker bland människor som bekänner sig som kristna, så kan jag inte låta bli att undra om Gud verkligen kan förlåta sånt?

Måste man förlåta alla?
Måste man som kristen förlåta även den som inte ber om förlåtelse eller ens ångrar sig?

Gamla synder
Det spelar ingen roll hur 'stor' eller 'liten' synden är. Vi kan inte göra mer än ångra oss - och Gud begär inget mer!

Vad är synd?
Vad menar bibeln med begreppet 'synd'?

Liknelsen opm den förlorade sonen
Om vi ångrar våra misstag, vänder tillbaka till Gud och ber om förlåtelse, så välkomnar Gud oss tillbaka in i sin familj.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.