Följ Bibelfrågan på Facebook

Gamla synder

Bibelfrågan: Frågor och svar

Vi kan inte göra mer än ångra oss - och Gud begär inget mer!

Fråga: Jag har mina gamla synder hängande över mig, fastän jag gång på gång har bett Gud förlåta mig och jag har försökt att inte synda igen. Vad ska jag göra? (J.B.)

Vi har ofta svårt att riktigt acceptera att Gud verkligen förlåter oss. Kanske beror det på hur vi själva reagerar mot andra människor som betett sig illa mot oss, kanske på att ordet "förlåt" har blivit någonting som vi ibland slänger ur oss utan att mena särskilt mycket med det (medan vi däremot ofta har väldigt svårt att uppriktigt be någon om förlåtelse när vi har gjort någonting ont).

Ibland kan ångern mala inom oss i månader och år, ibland hela livet. Men om vi verkligen ångrar oss, om vi verkligen känner att vi har gjort fel, önskar att det vore ogjort och lovar att aldrig mer göra det - så har Gud lovat att han förlåter oss.

Det spelar ingen roll hur "stor" eller "liten" synden är (i Guds ögon finns det för övrigt ingen gradering av synder). Vi kan inte göra mer än ångra oss - och Gud begär inget mer! Om vi ångrar oss, så förlåter han oss. Oavsett vad vi har gjort. Och inte bara det...

Han glömmer våra synder. I Guds ögon existerar de inte längre. De är ogjorda!

"Så långt, som öster är från väster, låter han våra överträdelser vara från oss" (Ps 103:11-12).

Men - förutsättningen är givetvis att vi verkligen ångrar oss, och att vår bön om förlåtelse är uppriktig och inte bara ett rabblande av tomma ord, som när många läser "förlåt oss våra synder såsom och vi förlåta..." i korus utan att verkligen mena vad de säger.

Så om du verkligen uppriktigt ångrar dina gamla synder, då kan du vara helt förvissad om att Gud också har förlåtit dig. Och det finns inte någon anledning för dig att låta dig plågas av minnet av någonting som Gud har glömt för länge sedan.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Lagens förbannelse
Paulus säger ju att vi blir fria från lagens förbannelse när vi blir frälsta. Men varför gav Gud oss över huvud taget en lag som är en förbannelse?

Är den som avfallit förlorad för alltid?
Bibeln talar om att den som lärt känna gud och tagit emot hans förlåtelse och sedan vänt sej ifrån gud inte kan komma tillbaka. Är det så? Jag har hört av och om människor som fallit bort ifrån tron och sedan kommit tillbaka, ibland efter flera års frånvaro.

Kristna som syndar
När jag läst om allt som hänt den senaste tiden, med otrohet och otukt och ännu värre saker bland människor som bekänner sig som kristna, så kan jag inte låta bli att undra om Gud verkligen kan förlåta sånt?

Nåd och rättfärdighet
När vi i kristna sammanhang talar om Guds nåd, syftar vi på Guds kärleksfulla barmhärtighet och mildhet.

Kan den som är frälst gå förlorad?
En gång frälst (räddad) alltid frälst. Eller? Kan man gå från räddad till att vara "oräddad" igen?

Hör Gud när syndare ber?
Det står ju i Bibeln att Gud inte lyssnar till syndare. Men då är ju alla människor chanslösa eftersom alla är syndare.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.