Följ Bibelfrågan på Facebook

Syndaflodens omfattning

Bibelfrågan: Frågor och svar

Om syndafloden täckte hela jorden, vart tog då vattnet vägen när det sjönk undan?

Fråga: "Hela världen" var troligen en enda kontinent på Noas tid. Det innebär att faktiskt hela världen dränktes. Några geografiska undantag tror jag inte på! (R.C.)

Det faktum att vattnet över huvud taget kunde "sjunka undan" visar att hela jorden inte kan ha varit översvämmad.

Om hela jorden hade varit översvämmad, så skulle det ha inneburit att haven varit fulla av vatten plus att även landytan varit täckt av vatten som stod så högt att till och med de högsta bergen var täckta (dvs en vattenmängd som skulle ha varit ungefär lika stor som den som redan fanns i haven). Vart skulle då vattnet som "sjönk undan" ha tagit vägen?

Man kan göra en jämförelse med en bassäng med en jordhög i mitten. Om man sedan tar en vattenslang och låter det "regna" tills det blivit så mycket vatten i bassängen att även jordhögen är täckt, så kan vattnet omöjligt "sjunka undan" från högen eftersom "havet" runt omkring redan är fyllt av vatten.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Amerikanska djur i Noas ark?
Är det möjligt att ett par av alla världens djur fick plats på arken? Dessutom kunde djuren knappast ta sig till arken eftersom alla djur inte kunde ta sig till den plats där Noa fanns (om inte ett mirakel skedde vilket också är en möjlighet) alla djur kan inte simma över t.ex. Atlanten eller Stilla havet, vilket de amerikanska djuren skulle ha behövt, för att överleva en översvämning!

Är bibelns berättelser bara plagiat?
De historier som finns i Bibeln finns ju faktiskt i andra religioner också? Hur kan man då säga att Bibeln är Guds ord? Verkar det inte i stället som om de som skrev Bibeln bara plagierade gamla berättelser?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.