Följ Bibelfrågan på Facebook

Den ortodoxa synen på dödsstraff och självmord

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag går i trean på gymnasiet med inriktning samhälle-juridik. Jag gör ett arbete inom kristendomen då jag undrar vad kristna ortodoxa anser om dödsstraff och självmord, och varför man tycker så? Kan man bli förlåten om man har utfört dödstraffet eller självmord? (H.L.)

Den ortodoxa kyrkan anser - liksom alla andra kristna riktningar, liksom varje kristen människa - att det är ett brott mot Guds vilja med vår tillvaro att ta någon människas liv - någon annans eller vårt eget. Skälet är att bibeln säger att livet är en gåva från Gud, att kroppen är den Heliga andens tempel och att endast Gud har makt och rätt att råda över människans liv och död.

När det gäller förlåtelse för synder, så säger bibeln att Gud förlåter allt - förutsatt att man verkligen uppriktigt och ärligt ångrar sitt handlande därför att man insett att man har syndat mot Gud.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Självmord - en oförlåtlig synd?
Varför är självmord så syndfullt enligt bibeln?

Dödsstraff och kristen tro
Vad är den kristna inställningen till dödsstraff?

Förlåter Gud brutna löften?
Om man ger Gud ett löfte men sen inte klarar att hålla det, kan Gud förlåta en sån sak?

Kristna som syndar
Gud vill att varje människa, varenda en av oss, ska bli frälst, uppstå eller förvandlas till hans fullkomliga avbilder, till varelser med evigt liv.

Vad är synd?
Vad menar bibeln med begreppet 'synd'?

Den oförlåtliga synden mot den Heliga anden
Vad innebär det att synda mot den helige ande? Vad är 'hädelse mot Anden'? Och varför är den synden oförlåtlig?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.