Följ Bibelfrågan på Facebook

Förlåtelse för avfallna?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Varje människa som vill komma tillbaka till Gud är välkommen.

Fråga: I Hebreerbrevet 6:4-6 och 10:26-29 står att det inte finns förlåtelse för den som avfallit. Det rimmar illa med evangeliet tycker jag. Hur förhåller det sig med denna text? Läser i noten att texten vållar problem vid bibelsammanställningen en gång (Bibel 2000). Är det verkligen så, att den som under en livskris förlorat tron inte kan komma tillbaka till en kärleksfull Gud? (B.L.)

Vad de här båda bibelställena handlar om är inte tillfälliga synder eller tvivel, utan människor som efter moget övervägande, medvetet och i full insikt om konsekvenserna - inte på grund av någon tillfällig livskris - beslutat sig för att vända Gud ryggen och gå sin egen väg. För en sådan människa finns ingen förlåtelse, eftersom hon inte vill ha någon.

Men varje människa som vill komma tillbaka till Gud  är naturligtvis välkommen. Gud vill att alla ska få evigt liv och han vänder inte ryggen åt någon.

Hebreerbrevet talar för övrigt inte om att det skulle vara omöjligt för den som en gång vänt sig bort från Gud att få förlåtelse, utan att det är omöjligt för någon att förmå en sådan människa att komma tillbaka till Gud. Det måste nämligen ske genom personens egen vilja.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Kan den som är frälst gå förlorad?
En gång frälst (räddad) alltid frälst. Eller? Kan man gå från räddad till att vara "oräddad" igen?

Är den som avfallit förlorad för alltid?
Bibeln talar om att den som lärt känna gud och tagit emot hans förlåtelse och sedan vänt sej ifrån gud inte kan komma tillbaka. Är det så? Jag har hört av och om människor som fallit bort ifrån tron och sedan kommit tillbaka, ibland efter flera års frånvaro.

Att synda 'mot bättre vetande'
Hur ser Gud på om en troende syndar 'mot bättre vetande'? Kan han förlåta även det?

Kristna som syndar
När jag läst om allt som hänt den senaste tiden, med otrohet och otukt och ännu värre saker bland människor som bekänner sig som kristna, så kan jag inte låta bli att undra om Gud verkligen kan förlåta sånt?

Den oförlåtliga synden mot den heliga anden
Vad är synd mot Helig Ande och om så har skett - är man för evigt fördömd?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.