Följ Bibelfrågan på Facebook

Tjugodag Knut - en kristen högtid?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Den 13 januari, 'tjugondag Knut', firas till minne av ett danskt helgon.

Fråga: Varför firar vi Tjugondag Knut? Har dagen någon biblisk bakgrund eller är det en tradition som har uppstått senare? (F.A.)

Nej, det finns ingen vare sig biblisk eller kristen sed. Den tjugonde dagen efter jul är (i Sverige och Finland) den sista dagen i julhelgen, medan man i andra länder räknar trettondedagen som den sista. Den 13 januari, "tjugondag Knut", firas till minne av (uppgifterna varierar) den danske kungen Knut den helige (1040-1086) som helgonförklarades år 1101 och blev Danmarks skyddshelgon, och/eller den danske fursten Knut Lavard (1096-1131) som helgonförklarades år 1169.

Den sistnämnde mördades den 7 januari 1131 och har det datumet som helgondag i Danmark. I Sverige införde man däremot namnet Knut i almanackan på den 13 januari, så att rimmen om "julens slut vid Knut" skulle stämma med den svenska julhelgens avslutande den tjugonde dagen efter jul.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Kristendomens högtider
Vilka högtider är dom viktigaste i kristendomen och varför är dom det?

Kyndelsmäss - varför då?
Vad är bakgrunden till kyndelsmässodagen? Varför firas den och hur länge har man firat den?

De kristna och judarnas bibel
Gamla testamentet utgjorde ursprungligen den judiska religionens heliga skrift. Vilken relation har man som kristen till den hebreiska delen av bibeln?

Guds högtider
När Gud uppmanade människorna att hålla hans dagar heliga 'för alltid', så menade han det bokstavligen.

Varför firar man pingst?
Vad finns det för bakgrund till pingsten (ungefär som Jesu födelse vid julen och Jesu korsfästelse vid påsken)?

Bibelns helger - Herrens högtider
Redan under de första århundradena slutade den kristna församlingen att fira de bibliska helgerna - därför att de betraktades som judiska och därför avskyvärda.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.