Följ Bibelfrågan på Facebook

Äktenskap i Guds rike?

Bibelfrågan: Frågor och svar

I anden är och förblir vi ett med den eller de som en gång blev vår make eller maka, sambo, partner etc.

Fråga: Efter uppståndelsen, alltså i himmelriket, hör man då fortfarande ihop med den man har varit gift med här innan? (E.L.)

Bibeln säger att vid Jesu återkomst kommer alla som kallats - och tackat ja till Guds kallelse - under "församlingens tid" att uppstå eller förvandlas till ande och odödlighet. Vår närhet, vår enhet, vårt samband förblir detsamma, men det utsträcks till att omfatta så mycket mer. Vi hör fortfarande samman med våra makar, men inte längre på det "begränsade" sättet som "fysiskt förenade" individer.

"De som lever i den här världen gifter sig och blir bortgifta. Men de som anses värdiga att vinna den andra världen och uppståndelsen från de döda, de varken gifter sig eller blir bortgifta. Inte heller kan de dö längre, ty som uppståndelsens barn är de lika änglarna och är Guds barn." (Matteus 22:23-30)

Då hör vi alla samman på ett mycket "större" sätt - inte längre fysiskt, kroppsligen, utan själsligen, i anden, som ett i Kristus - på samma sätt som vi är ett med våra föräldrar, våra syskon och våra barn.

Vi är alla "en kropp". Förenade. Tillsammans.

Så vi förlorar verkligen inte någonting i uppståndelsen. Tvärtom! Vi är alla ett, men det handlar inte längre om några fysiska känslor, eftersom allt sådant är förbundet med vår fysiska kropp. Efter uppståndelsen - när vi har förvandlats till ande - handlar det inte längre om den kroppsliga närheten, utan närheten mellan våra innersta jag, våra hjärtan, vår person, vår ande.

Och i anden är och förblir vi ett med den eller de som en gång blev vår make eller maka, sambo, partner etc och vi kommer inte att sakna något av det vi hade här på jorden (våra fysiska kroppar och vår kroppsliga kontakt, närhet och förening), därför att vår andliga förening, vår enhet, vårt liv - hela vår tillvaro - du och jag och alla vi älskar tillsammans med Gud i en oändlig framtid - kommer att vara så oändligt mycket större, så total, att inget annat längre betyder något, mer än kanske som ett ljuvligt minne någonstans i den evighet som varit.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Guds avbilder - hur då?
Vad menas med att vi ska bli "Guds avbilder"?

När ska alla uppstå?
När ska alla människor uppstå? Uppstår alla på en gång eller har en del redan uppstått?

Den andliga uppståndelsekroppen
Efter uppståndelsen ska vi förvandlas till en andlig kropp, bli som änglarna. Då försvinner väl den person man var på jorden? Hur mycket av min person blir kvar till evigheten? Med ny kropp och nytt sinne är det ju inte jag längre.

Vem är man gift med i Guds rike?
Om man har varit gift två gånger (eller flera), vem är man då tillsammans med i himlen? Blir det som inom islam att man har många fruar?

Sex i himlen
Kommer vi att kunna ha sex i himlen?

Andligt eller fysiskt evigt liv
Kommer ingen människa någonsin att bli "fullkomlig" och få evigt liv i sin fysiska kropp? Kan inte betingelserna ha varit sådana att människan inte åldrades i Eden, och att det var när vi hamnade utanför paradiset som vi möttes av sådana förhållanden som bryter ned kroppen? Dessutom trodde jag att den största betydelsen av Jesus död var att han offrade en fullkomlig kropp.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.