Följ Bibelfrågan på Facebook

Väckelse i den yttersta tiden?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Läste nånstans att det ingenstans i Bibeln står om en väckelse den sista tiden, utan bara om avfall från tron och falska profeter. Stämmer det? (L.O.)

Det stämmer på alla sätt. Bibeln talar enbart om allt svårare tider ju närmare slutet vi kommer. Föreställningen om en väckelse i den yttersta tiden har sitt ursprung i en tolkning av en profetia av Joel där han säger:

"Det skall komma en tid då jag utgjuter min ande över alla. Era söner och döttrar skall profetera, era gamla män skall ha drömmar, era unga män se syner." (Joel 2:28)

Det här är det enda ställe i bibeln som talar om andeutgjutelse och väckelse i yttersta tiden. Men den profetian förklarar bibeln själv (genom Petrus predikan, som Lukas återger i Apostlagärningarna) började gå i uppfyllelse den pingst då den kristna församlingen fick sin egentliga början. Därmed började "den yttersta tiden", då Gud skulle använde de första troende till att under ett par tusen år - fram till Jesu återkomst - samla en förstlingsskara som ska möte Herren vid hans återkomst.

Någon ytterligare väckelse i den allra sista delen av den yttersta tiden säger bibeln ingenting om.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Herrens dag på apostlarnas tid?


Guds ord och politik
Hur kan man blanda in politik och politiska tolkningar i Guds ord, som nu när det gäller EU och EMU? Vad har andliga ting med politik och ekonomi att göra?

Judarna, Israel och ändens tid
Är judarnas återkomst till Palestina och grundandet av staten Israel ett tecken på att ändens tid är nära? Var i bibeln står det isåfall?

Den falske profeten
Anser du att vi lever i de 'yttersta dagarna' och eventuellt kan invänta den falske profeten?

Kristet miljöansvar
Finns det något ställe i bibeln som säger något om hur man som kristen bör se på naturen och miljön? Jag tänker närmast på huruvida man som kristen ska engagera sig i miljöfrågor.

'Vilddjuret' eller 'Odjuret' i bibeln
Jag har en fråga om profetiorna i bibeln. I Uppenbarelseboken talas det om ett Odjur med flera huvuden som ska framträda i den yttersta tiden. Vad är det för något?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.