Följ Bibelfrågan på Facebook

Var har man hittat Jesajas bok?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Hur och var har man hittat Bibelboken Jesaja? (M.H.)

Jesajas bok har alltid ingått i judendomens samling av heliga skrifter (vårt Gamla testamente) ända sedan denna sammanställdes ca 400 f Kr. Boken har alltså inte "hittats" utan alltid funnits med, naturligtvis i form av avskrifter.

Originalrullen, som präntades ner på 700-talet f Kr, vet vi ingenting om, men texten bevarades i form av kopior som användes i de judiska synagogorna. En sådan kopia fanns bland de så kallade Dödahavsrullarna som hittades i en grotta vid Wadi Qumran 1947.

Denna Jesaja-skriftrulle anses vara från ca 100 f Kr och därmed är den tusen år äldre än den äldsta kopia av Jesajas bok som man tidigare känt till. Genom att jämföra detta fynd med den kopia som gjordes 1000 år senare kunde man se hur oerhört noggrant kopiatorerna arbetade.

Med undantag för olika stavning och grammatik, som troligen berodde på det hebreiska språkets förändringar under 1000 år, fanns inga skillnader som var av någon avgörande betydelse.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Bibelfakta: Jesajas bok
Bokens upphovsman, tillkomsttid och innehåll.

Budskapet i Jesajas bok
Vad är huvudbudskapet i profeten Jesajas bok och vad har den att säga oss idag?

Profeten Jesaja
Det finns nog ingen profet som på ett så livfullt sätt som Jesaja beskrivit den förvandlade värld som enligt Bibeln blir resultatet av Guds herravälde.

Jesajas profetia om Edom
Hur ska man tolka kapitel 34 i Jesaja?

Hur ofta skrivs bibeln om?
Jag undrar hur ofta bibeln skrivs om?

Tusenårsriket
Vad är egentligen tusenårsriket för nånting? Jag hör ofta uttrycket men jag har inte hittat det någonstans i bibeln.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.