Följ Bibelfrågan på Facebook

Var står det att Romarriket ska återuppstå?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Gång på gång under seklernas lopp har kungar och diktatorer återuppväckt det romerska riket och försökt återge det dess ursprungliga makt och glans.

Fråga: Jag har inte kunnat hitta något ställe i bibeln där det står att romarriket ska uppstå igen. Var står det? (T.N.)

Enligt profetiorna i kapitlen 2 och 7 i Daniels bok (kung Nebukadnessars dröm om kolossalstatyn och Daniels dröm om de fyra vilddjuren, som alla representerade de världsriken som skulle följa på det babyloniska) ska det fjärde världsriket - som vi i dag vet var romarriket - existera då Messias/Människosonen "kommer på himmelens skyar" för att upprätta Guds rike på jorden. Eftersom Gudsriket fortfarande inte blivit verklighet år 476 när den siste västromerske kejsaren, Romulus Augustulus, mördades och Rom föll, är det underförstått av profetian att det romerska imperiet ska uppstå på nytt.

En titt på historien visar också att det är exakt vad som skett. Medan de babyloniska, medopersiska och grekiskmakedoniska rikena försvunnit i historiens dimmor, har Rom fortsatt att existera och utöva sitt inflytande både på den politiska och religiösa utvecklingen. Gång på gång under seklernas lopp har kungar och diktatorer (Justinianus, Karl den store, Otto den store, Karl V, Napoleon etc) återuppväckt det romerska riket och försökt återge det dess ursprungliga makt och glans.

Det senaste - misslyckade - försöket att förverkliga drömmen om ett återuppståndet romerskt välde gjordes av Mussolinis fascistparti.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Guds ord och politik
Inga av skeendena i Uppenbarelseboken är av 'religiös' karaktär. Det handlar om politik och ekonomi och sociala förhållanden. Det handlar om naturkatastrofer och militära konflikter, sjukdomsepidemier etc.

Profetian om väduren och bocken
Daniels profetia om väduren och bocken började gå i uppfyllelse några decennier före vår tideräknings början, men sträcker sig många århundraden framåt - ända fram till Messias upprättande av Guds rike på jorden.

Hur uppstod Katolska kyrkan?
Hur växte den katolska kyrkan fram? Varför blev den katolska kyrkan en egen kyrka?

Vilddjuret och romarriket
Det finns två profetior i bibeln som är unika, därför att de sträcker sig från 600-talet före vår tideräknings början och ända fram till Messias ankomst och upprättandet av Guds välde på jorden.

Jesu budskap
Vilken är den historiska situationen i Israel (Palestina) vid den tid då Jesus lever? Och vad var Jesus budskap till människorna?

'Vilddjuret' eller 'Odjuret' i bibeln
Jag har en fråga om profetiorna i bibeln. I Uppenbarelseboken talas det om ett Odjur med flera huvuden som ska framträda i den yttersta tiden. Vad är det för något?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.