Följ Bibelfrågan på Facebook

Var Jesus jude?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Kristendomen uppstod bland Jesu efterföljare som blivit övertygade om att Jesus var den 'Messias' (Kristus) som profeterna lovat skulle komma.

Fråga: Vi är några som fört en diskussion ett bra tag nu, och diskussionen handlar om Jesus och huruvida han var jude eller inte. Ena parten menar att han inte var jude eftersom judendomen är en tro och Jesus var kristen, andra parten menar att Jesus var jude. Vad anser ni? (T.L.)

Jesus var inte kristen. Han var född av judiska föräldrar och följaktligen jude både till härstamning (dvs han tillhörde Juda stam) och religion (han tillhörde den judiska religionen, blev omskuren som barn, deltog i de judiska högtiderna, gick på de judiska gudstjänsterna, predikade själv i den judiska synagogan etc etc).

Kristendomen uppstod bland hans efterföljare (lärjungar och andra), som för övrigt också alla var judar, och som blivit övertygade om att Jesus var den "Messias" som de gamla judiska profeterna hade sagt att Gud skulle skicka för att upprätta Guds fredsrike på jorden.

Det vanliga språket i området på den tiden var grekiska, och det grekiska ordet för "Messias" är "Chrestos", dvs "Kristus".

Eftersom Jesu efterföljare alltså trodde att Jesus var "Kristus" kom de så småningom att kallas för "kristna". Till en början var de bara en gruppering (eller sekt) inom den judiska religionen, men med tiden, när alltfler icke-judar i länderna kring Medelhavet anslöt sig, förvandlades tron på Jesus till en helt ny religion: kristendomen.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Kristendomens grundare
Vem var det som startade eller grundade kristendomen och hur gick det till?

Är judarna djävulens barn?
Har det judiska folket djävulen till far, som det står i Joh 8:44?

Paulus möte med Jesus
Paulus möte med Jesus på vägen till Damaskus blev avgörande för kristendomens fortsatta utveckling till världsreligion.

Judendomens betydelse för kristendome
Vilken betydelse har judendomen haft för kristendomen?

Hur kunde kristendomen växa så fort?
Vad skilde den nya läran kristendomen och den judiska läran åt - och hur kunde den lära som Jesus hade växa så fort?

Varför trodde bara några få judar att Jesus var Messias?
Varför förkastade judarna Jesus som Messias? Och vad berodde det på att vissa judar blev övertygade om att Jesus var Messias?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.