Följ Bibelfrågan på Facebook

Jättedatorn 'Vilddjuret'i Bryssel

Bibelfrågan: Frågor och svar

Det mest intressanta med den här myten är att vi faktiskt vet exakt hur den uppstod.

Fråga: Jag har läst och hört på olika ställen att EU har en jättedator i Belgien som kallas "Beast 666" (Vilddjuret) och som har alla människor registrerade. Vad vet du om det? (C.R.)

Det här är en av de mest långlivade "kristna vandringssägnerna". Den dök upp redan på 1970-talet och frodas än i dag...

Det tycks som om alla nya tekniska framsteg - praktiskt taget allt som på något vis är nytt och annorlunda eller okänt - väcker en rädsla i vissa kristna kretsar, vilket tar sig uttryck i tron att djävulen på något sätt nåste vara inblandad.

Genom tiderna har bio, teater, teve, populärmusik, vissa instrument etc associerats till onda makter. Detsamma gäller olika "okända" psykiska funktioner, "annorlunda" behandlingar av sjukdomar, "främmande" avslappningsmetoder och terapier etc. Så när datorerna kom för några decennier sedan blev det naturligtvis deras tur.

Historien går ut på att det i Belgien ska finnas en jättelik dator som är inrymd i ett trevåningshus som upptar ett helt kvarter. Denna gigantiska datamaskin rymmer information om varenda människa på jorden, varenda man, kvinna och barn. Det innebär att när profetians "vilddjur" kräver att alla människor ska ta på sig "vilddjurets märke", så kan den antikristiska regeringen få total kontroll över alla.

Enligt en del versioner av historien skulle denna dator vara knuten till planerna att förse varje människa på jorden med ett unikt ID-nummer som skulle tatueras in i folks panna eller på handens ovansida och kunna avläsas med skannrar vid särskilda kontrollstationer.

Förutom att hela idén är absurd, så är den givetvis en orimlighet. Oavsett vilken dator man hade till sitt förfogande (och den skulle i verkligheten inte alls behöva vara särskilt stor för att rymma elementära persondata om några miljarder individer) så skulle den inte kunna registrera alla människor, av den enkla anledningen att ingen har kännedom om alla de uppskattningsvis närmare 150 miljoner människor som föds och dör varje år i världen.

Det mest intressanta med den här myten är att vi faktiskt vet exakt hur den uppstod, nämligen ur ett filmmanus.

Omkring år 1970 skrev den kristne romanförfattaren Joe Musser en roman med titeln "Beyond the Pale Horse". I boken berättas om en gigantisk, tre våningar hög datamaskin som är inrymd i dåvarande Gemensamma marknadens administrativa högkvarter i Bryssel. Den här datorn kunde registrera all världshandel genom att övervaka all försäljning och alla inköp som gjordes av varenda enskild individ på jorden.

Det självprogrammerande "Vilddjuret" använde sig av digitala siffror som gavs till varje människa och tatuerades osynligt med laser i pannan. Dessa kunde sedan avläsas med infraröda skannrar i butikskassor etc.

Boken blev så småningom en film, "The Rapture" (Uppryckandet). I filmen fanns bland annat en scen som spelades in i dåvarande Bell Laboriatories anläggningar, med rad på rad av gamla datorer med snurrande bandspolar osv. Den scenen skulle föreställa den dator som kallades för "the Beast" (Vilddjuret) i både romanen och filmen.

Bland det reklammaterial som producerades i samband med filmens premiär i mitten på 70-talet fanns en "dagstidning" som delades ut som souvenir till publiken. Den här "tidningen" innehöll en rad artiklar om den yttersta tiden, utformade som verkliga nyhetsartiklar, däribland en artikel om jättedatorn i Bryssel.

Uppenbarligen fick sedan en dagstidning i Pennsylvania ett klipp ur tidningen. En journalist trodde att det rörde sig om ett helt vanligt och riktigt tidningsurklipp och skrev en artikel med utgångspunkt från uppgifterna. Därmed var det hela i gång.

I augusti 1976 publicerades så uppgifterna i tidskriften "Christian Life" och då blev det riktig fart på ryktesspridningen. Det här var en historia som passade perfekt in i en modern tolkning av Uppenbarelseboken, och eftersom profetiorna om den yttersta tiden var synnerligen aktuella i den vevan, dök uppgifterna om Vilddjuret 666 upp i en rad artiklar och böcker om ändens tid, vedermödan, uppryckandet och Jesu återkomst.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
'Odjuret' och '666'
Vad är egentligen det här med "Vilddjuret" och talet "666"? Var i bibeln står det om det och vad handlar det om?

Styrs EU av satan?
Är det sant att ni kristna tror att EU är ett vilddjur styrt av satan som kommer att få jorden att gå under?

När solen stod stilla...
Jag läste att NASA med sina datorer har bekräftat att det verkligen fattas ett dygn på Josuas tid, då bibeln säger att "solen stod stilla" en dag. Om det stämmer så är väl det ett absolut bevis för bibelns trovärdighet?

Bära falskt vittnesbörd
Vad exakt är 'falskt vittnesbörd'? I de tio budorden står det ju att man 'inte ska bära falskt vittnesbörd mot sin nästa'. Jag förstår det inte.

Vilddjuret och romarriket
Jag undrar om du skulle vilja skriva ner vilka exakta bibelställen det står om det nya romarriket i Europa?

Blev Darwin kristen på dödsbädden?
Jag har hört av en evangelist att Darwin tog emot Jesus som sin frälsare strax innan han dog och att han tog avstånd från sin utvecklingslära. Är det sant?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.