Följ Bibelfrågan på Facebook

Vilken tid på dygnet uppstod Jesus?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag undrar lite över påsken. Kan man klargöra vilken tid på dygnet och veckodag som Jesus uppstod? (B.A.)

Först av allt ska vi komma ihåg att judarna räknade dygnet från solnedgång till solnedgång (inte som vi, från midnatt till midnatt). Det betyder att dygnet/veckodagen började då solen gick ner. Den första veckodagen, söndagen, började alltså vid solnedgången på sabbatskvällen, dvs lördagskvällen, och inleddes med de mörka nattimmarna.

När det gäller Jesu uppståndelse så hade han redan lämnat graven när kvinnorna kom dit på natten mellan lördagen och söndagen, dvs under den första veckodagens inledande mörka del.

Eftersom Jesus sa att han skulle vara i graven tre dagar och tre nätter så måste han ha uppstått vid samma tid på dygnet som han lades i graven - annars blir det en dag eller natt för mycket eller för lite.

Jesus begravdes på kvällen precis i övergången mellan korsfästelsedygnet och nästa dygn. Följaktligen måste han ha uppstått på kvällen precis i övergången mellan veckans sjunde dag (sabbaten/lördagen) och den första veckodagen, det vi kallar påskdagen.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Profeten Jonas tecken
I Lukas evangelium säger Jesus att ’detta släkte’, vilket väl syftade på hans samtid, inte skulle få något annat tecken än ’Jonas tecken’. Vad var det för tecken?

Hur länge var Jesus begravd?
Hur kan man säga att Jesus var i graven tre dagar och tre nätter om han begravdes på kvällen på långfredagen och uppstod på morgonen på påskdagen?

Det osyrade brödets högtid
Redan långt innan israeliterna gav sig av från Egypten förklarade Herren att man i all framtid skulle fira den dagen som en 'Herrens högtid'.

Josef från Arimatea
Jag undrar vem Joszef från Arimatea var?

När inföll påsken då Jesus korsfästes?
Vilken veckodag, vilket datum och vilket år inföll påsken då Jesus korsfästes?

Varför korsfästes Jesus?
Bland de första som anslöt sig till Jesus fanns religiösa fanatiker som svurit att med våld frigöra judarna från romarväldet och upprätta en nation som baserade sig på den judiska religionen.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.