Följ Bibelfrågan på Facebook

Guds vilodag

Bibelfrågan: Frågor och svar

Ända sedan urminnes tider har 'dagen då Gud vilade' fortsatt att på hebreiska heta sabbat.

Fråga: Hur vet man att Gud vilade just på lördagen? (U.L.)

Bibeln säger ingenstans att Gud vilade på lördagen. Vad bibeln säger är att han vilade från sitt arbete med skapelsen den sista, sjunde, dagen i skapelseveckan. Denna dag gav han därför namnet sabbat (vilodag), och han uppmanade människorna att i fortsättningen hålla den dagen helig.

Ända sedan urminnes tider har denna veckodag fortsatt att på hebreiska heta sabbat. Och det hebreiska namnet kommer faktiskt igen i veckodagens namn på en mängd olika språk - till exempel italienska sabato, spanska sábado, polska sobota, maltesiska sibt, franska samedi och latinska Sabbati dies.

Men andra länder har gett den här dagen andra namn. På tyska heter den Sonnabend, på engelska Saturday - och på svenska "lördag".

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Sabbaten och den kristna kyrkan
På 300-talet beslutade kyrkan att ingen kristen församling skulle hålla någon av de högtider som de första kristna hållit.

Sabbat och söndag
Under församlingens första tre århundraden vilade man på sabbaten, samtidigt som man på söndagarna höll gudstjänster som en hyllning till Jesus Kristus.

Konstantins söndagslag
Var finns originaldokumentet som ändrade sabbaten till söndagsfirande?

Vad får man göra på vilodagen?
Är det synd mot sabbatsbudet att klippa gräset och jobba i trädgården på söndagen?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.