Följ Bibelfrågan på Facebook

När levde evangelisten Matteus?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag undrar när Matteus levde ungefär? Jag kan inte hitta svaret. (E.L.)

Tyvärr vet vi inte mycket om Matteus, förutom att han var en av Jesu tolv apostlar och att han dessförinnan arbetade som tulluppbördsman. Det finns inga uppgifter om vare sig födelse- eller dödsår.

Gissningsvis levde han ungefär mellan år 0 och 70 och skrev en första hebreisk version av sitt evangelium omkring år 40-50 innan han lämnade Palestina för att missionera i andra länder. Han skrev det sedan också på grekiska, med största säkerhet före år 70 då romarna förstörde Jerusalem och templet (eftersom inget nämns om detta i samband med Jesu profetia om att templet skulle raseras).

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
När skrevs Matteus evangelium?
Efterskrifter, som finns i slutet av Matteus evangelium i många handskrivna manuskript, säger att berättelsen nedtecknades redan något tiotal år efter Jesu himmelsfärd, dvs någon gång omkring år 40-45.

Evangelisten Matteus
Aldrig kunde tullaren Matteus Levi ana att han en dag skulle bli känd över hela världen som författare till en bok som skulle bevaras i årtusenden och läsas av miljoner människor.

Jerusalems förstörelse
Den kristna församlingen i Jerusalem räddade sig ut ur staden och undan angriparna, tack vare att man tagit Jesu varning på allvar...

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.