Allt om Bibeln

DET HELIGA LANDET I FORNA DAGAR

David RobertsDen skotske konstnären David Roberts (1796-1864) var ett av sin tids stora namn. Efter att ha börjat som husmålare övergick han till att måla cirkuskulisser medan han på egen hand lärde sig att teckna. Så småningom blev han medlem av Royal Academy och kom att tillhöra samma kulturella kretsar som sin gode vän författaren Charles Dickens.

Han reste och skissade i sitt eget Skottland, i England, Italien, Österrike, Spanien, Afrika, Belgien etc. Höjdpunkten i hans konstnärsliv var dock den långa och äventyrliga resa han företog i Främre Asien åren 1838-39. Han återvände med 300 skisser som var så exakta och detaljerade att han på kort tid kunde färdigställa dem i sin ateljé. Litografierna publicerades sedan i sex magnifika foliovolymer mellan 1842 och 1849. I deluxe-utgåvan var de färglagda för hand.

I dag hyllas han av egyptologer och konsthistoriker för sina exakta avbildningar av skulpturer och arkitektoniska detaljer.

Följande urval bilder från det Heliga landet, som hämtats från olika museer och antikvariat, ger en aning om hur det Palestina såg ut där Abraham från Mesopotamien slog sig ner med sin familj för 4000 år sedan, där hebreer ledda av Josua 500 år senare skapade Israels land, där den galileiske snickaren Jesus för 2000 år sedan vandrade omkring och spred sitt budskap om det kommande gudsriket, och där den första messianska församlingen bildades och verkade.

Thor-Leif Strindberg
Har du en fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc?

Börja med att söka i Allt om Bibelns omfattande arkiv. Skriv in några relevanta sökord här nedan:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...