Följ Bibelfrågan på Facebook

Vad betyder namnen Mikaela och Andrea?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag undrar vad mitt namn (Mikaela) betyder och vad det kommer av? Har hört att det är ett änglanamn en gång. Undrar också över mitt andra namn, Andrea. (M.)

Mikaela är den feminina formen av det hebreiska namnet Mikael, Mikhael, som betyder "Vem är som Gud?" Det var mycket riktigt namnet på en av de sju ärkeänglarna (de högsta änglarna) inom den hebreiska traditionen, och en av de två ärkeänglar som finns nämnda vid namn i bibeln (den andre är Gabriel). I Uppenbarelseboken i Nya testamentet beskrivs han som ledare för "de himmelska härskarorna".

Andrea är den feminina formen av det grekiska namnet Andreas. Andreas kommer av ordet aner, "man", "människa" (genitivform: andros, "av människa", "mänsklig"). Andreas var namnt på en av Jesu lärjungar som var bror till Simon Petrus. Liksom sin bror reste han runt i Medelhavsområdet för att förkunna att den väntade Messias hade kommit. Enligt Hieronymus befann han sig på 80-talet hos syterna och sogdierna, hos sacaerna och i en stad som heter Sebastopolis. Han avrättades slutligen genom korsfästning av Aegeas, edessenernas guvernör, och begravdes i staden Patrae på den grekiska ön Peloponnesos. Han korsfästes på ett X-format kors varför det sedermera kom att kalls Andreaskors.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Ängeln Mikael
Jag vill veta så mycket som möjligt om ängeln Mikael.

Är vi Guds eller änglarnas avbilder?
Jag har läst en teori om att det var änglarna Gud talade med vid skapelsen när han sa: 'Låt oss göra människor till vår avbild'. Kan det vara riktigt?

Änglarna i bibeln
Vad står det i Bibeln om änglarna? Jag skulle vilja ha tips på några olika ställen som beskriver hurdana änglarna är, osv.

Varför heter det 'ängel'?
Jag undrar om ni vet var ordet ängel kommer ifrån?

Skyddsänglar
Vad säger bibeln om skyddsänglarna? Jag har letat i bibeln men inte kunnat hitta någonting om skyddsänglar.

Finns det liv i rymden?
Visst talar bibeln om liv utanför jorden, men när den gör det handlar det inte om några gröna små gubbar...

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.