Följ Bibelfrågan på Facebook

Padre Pio - Francesco Forgione

Bibelfrågan: Frågor och svar

Ett intensivt böneliv och sträng botgöring gjorde Padre Pio till en av vår tids mest kända och omtalade andliga gestalter.

Fråga: I en artikel om stigmatisering nämndes en munk som hette Pio. Vem var han och när levde han? (E.K.)

Padre Pio hette egentligen Francesco Forgione och föddes den 25 maj 1887 i den lilla byn Pietrelcina i södra Italien. Som 15-åring påbörjade han sitt noviciat hos franciskanerna i den kapucinska grenen. Kapucinerna är den strängaste grenen av franciskanerorden, och man avlägger löften om att leva i lydnad, fattigdom och kyskhet. Efter avslutade studier prästvigdes han. År 1918 fick han Kristi fem sår på sin kropp.

Under största delen av sitt liv (52 år) levde och verkade han som kapucinermunk i klostret i San Giovanni Rotondo, också det i södra Italien, där han blev världsberömd på grund av sin stigmatisering. Tusentals människor besökte honom för bikt och många hade brevkontakt med honom.

Ett intensivt böneliv och sträng botgöring gjorde honom till en av vår tids mest kända och omtalade andliga gestalter. Han avled den 23 september 1968 och cirka 100 000 människor var närvarande vid begravningen. Padre Pio saligförklarades den 2 maj 1999. I dag vallfärdar stora skaror av pilgrimer från alla delar av världen till hans grav.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Stigmatisering
Hur kan människor få märken som sår i händerna, på fötterna och i sidan, samma som när Jesus vart korsfäst? Vad är det som sker?

Hur blir en person helgon?
Hur går själva processen for helgonförklaring till? Vad är det för kriterier?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.