Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Varför bröd som symbol för Jesu kropp?

Fråga: Varför tog Jesus just brödet som symbol för sin kropp när han instiftade nattvarden. Fanns det någon särskild mening bakom hans val? (G.K.)

Svar: I hela det gamla Mellanöstern utgjorde malandet av säd och bakandet en mycket viktig del av livet. Brödet var basfödan i området, och det fungerade inte bara som näringskälla utan bidrog dessutom med färgstarka liknelser för att beskriva olika sidor av livet och historien.

Före uttåget ur Egypten åt Israels barn exempelvis osyrat (ojäst) bröd. Under vandringen kunde man inte använda ugnar, utan i stället bakade man brödet över lägereldar och använde platta stenar som "bakplåtar".

Askan från elden fastnade på brödet och gav det en lätt bränd smak. Det här brödet blev en symbol för de svårigheter man tvingades uthärda när man vandrade genom öknen. Man kallade det för "betryckets bröd" (5 Mos 16:3).

Under den långa vandringen genom vildmarken på väg mot löftets land gav Gud israeliterna "bröd från himlen" (1 Mos 16:4) i form av något som Israels barn kallade "manna" och som täckte marken som rimfrost på morgnarna. "Mannan" liknade korianderfrö och smakade som söta brödflingor. Man samlade ihop det och bakade små brödkakor av det. Israeliterna åt bröd bakat av manna i 40 år, till dess att man nådde fram till Kanaans land. På så sätt räddade Gud dem undan hunger under hela den långa ökenvandringen.

För människorna i det gamla Israel blev brödet följaktligen en symbol för Guds ingripande. Brödet som gav liv - livsbrödet - livets bröd. Och här har vi förklaringen till innebördet i uttrycket "livets bröd" som Jesus använde.

När mer än 5 000 människor kom för att höra Jesus, mättade han dem genom ett under med bara fem små bröd och två fiskar. Strax efter den händelsen lämnade Jesus trakten, men nästa dag hittade några av människorna honom.

De hade kopplat samman händelsen med händelserna under ökenvandringen, då deras förfäder fick manna från himlen.

Kristus förklarade då att de inte skulle söka efter bröd som bara upprätthåller livet för en tid, när de i stället kunde få evigt liv. På samma sätt som Gud hade sänt livgivande manna till Israels folk i öknen, sände han nu Jesus för att ge dem evigt liv. På så sätt var Jesus ett "det eviga livets bröd från himlen".

Det var den jämförelsen och den beskrivningen av sig själv och sin roll i Guds frälsningsplan som Jesus syftade på när han ett år senare instiftade den ceremoni som vi kallar nattvard:

"Sedan tog han ett bröd, tackade Gud, bröt det och gav åt dem och sade: 'Detta är min kropp som blir offrad för er. Gör detta till minne av mig.'" (Luk 22:19)

Inom parentes kan jag ju nämna att namnet på Jesu födelsestad, Betlehem, betyder "Brödhuset".

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jesu måltider med lärjungarna
Hur tillagade man fisken på Jesu tid? Och åt Jesus mer än två gånger under de 40 dagarna som återuppstånden?

Var vinet alkoholfritt på Jesu tid?
Var vinet på Jesu tid med eller utan alkohol? Jesu första underverk var ju att göra vatten till vin på ett bröllop. Drack Jesus vin som var alkoholhaltigt?

Varför är Johannes evangelium så annorlunda?
Hur kommer det sig att Johannesevangeliet skiljer sig så väldigt från de första tre evangelierna, som på många ställen har nästan exakt samma innehåll?

Var Jesus vegetarian?
Kött var inte särskilt vanligt i kosten på Jesu tid, utan det var något man åt vid högtidliga tillfällen, vid fester och religiösa högtider.

Hur vet man att man har fått Guds heliga ande?
Bibeln säger att förutsättningen för att någon ska kunna uppstå till evigt liv är att hon har Guds ande inom sig. Den heliga anden utgör vår garanti för evigt liv.

Olivolja
I det gamla Israel användes olivolja till matlagning, hudvård, sårvård, massage, belysning etc.


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...