Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Evangeliernas författare

Fråga: Vilka anses författarna till de fyra evangelierna vara och till de apokryfiska? Ganska kortfattat svar räcker! (A.S.)

Svar: Författare till evangelierna har ända sedan den allra första församlingens tid ansetts vara de fyra personer som evangelierna uppkallades efter:

Matteus Levi, skatteuppbördsman som tidigt blev Jesu lärjunge.

Johannes Markus, son till en av Jesu kvinnliga efterföljare. Det var i hans föräldrahem de första kristna samlades. Träffade troligen själv aldrig Jesus.

Lukas, troligen läkare. Träffade aldrig Jesus, utan sammanställde sitt evangelium från vittnesmål och samlingar av Jesusord. Skrev även Apostlagärningarna.

Johannes, Jesu kusin och en av hans närmaste lärjungar. Tog hand om sin moster Maria efter Jesu död och flyttade sedan till Efesos där han blev ledare för församlingen. Skrev även Uppenbarelseboken.

Författarna till de apokryfiska skrifterna (det finns mängder av apokryfer, både gammal- och nytestamentliga) är okända.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Evangelisten Matteus
Jag skulle vilja veta så mycket som möjligt om Matteus som skrev Matteus evangelium, vem han var, vad han gjorde, hur han dog etc.

Evangelisten Markus
Vem var mannen som skrev Markus evangelium? När levde han och vad gjorde han mer?

Lukas
Vem var egentligen Lukas som skrev evangeliet. Jag har förstått att han var läkare, men vet man nåt mer om honom?

Johannes, Jesu älskade lärjunge
Jag har behov av lite fakta om Johannes, Sebedaios son, Jesus älskade lärjunge. Vem var han? När levde han? Hur dog han?

Olika uppgifter i evangelierna
Hur ska man kunna tro på Bibeln när det står olika om samma saker? De som skrev evangelierna skrev ju om samma saker men ändå så skriver de olika.

Vem berättade för evangelisterna?
Min fråga gäller sådana uppgifter i evangelierna som exempelvis Lukas berättelse om hur Jesus frestades i öknen. Lukas var knappast med, det omtalas inte någonstans direkt i texten att Jesus berättade för Lukas vad som hänt. Det framgår inte heller någonstans att Gud uppenbarade sig och befallde, 'tag en bokrulle och skriv', eller liknande. Vad finns för teorier? Hur, genom vem, har innehållet förmedlats och nedtecknats?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...