Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Gamla testamentet och Torah

Är Gamla Testamentet och Toran samma sak? Har inte judarna någon mer skrift, utan har dom bara Gamla Testamentet/Toran? (J.E.)

Svar: Ordet "torah" är ett hebreiskt ord som betyder "undervisning" eller "vägledning" och inom judendomen står ordet för de fem Moseböckerna, "Lagen".

Judarna delar in sina heliga skrifter i tre avdelningar: Lagen, Profeterna och Skrifterna. Till Profeterna räknas inte bara böckerna med profetiska budskap som Jeremia, Jesaja etc, utan även de historiska böckerna som Domarboken och kungaböckerna. Skrifterna omfattade Ordspråksboken, Predikaren och även några senare böcker som Nehemja och Krönikeböckerna samt den profetiska Daniels bok.

Vid de judiska gudstjänsterna läser man varje sabbat ett bestämt stycke ur Moseböckerna, vilket innebär att man efter ett år har läst hela torah. Vid årets slut firar man så Simchat Torah, torahfesten.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Bokstaven dödar men anden ger liv
Vad är innebörden i uttrycket att 'bokstaven dödar men anden ger liv'? Om lagens bokstav dödar, varför gav då Gud oss den?

Lagens förbannelse
Paulus säger ju att vi blir fria från lagens förbannelse när vi blir frälsta. Men varför gav Gud oss över huvud taget en lag som är en förbannelse?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...