Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Kristendom och sex

Fråga: Jag undrar vad kristendomen har för syn på sexualiteten mellan man och kvinna. Får kristna själva avgöra eller bestämmer Gud? Finns det några speciella regler för sexualiteten? Kan man läsa dem i bibeln och i så fall var? Är det till exempel mannen som bestämmer eller kvinnan? (T.A.)

Svar: Jag är ledsen att göra dig besviken, men kristendomen ägnar sig inte åt människors sexualliv. Däremot ger kristendomen en grundval för vårt liv rent allmänt, och eftersom själva kärnan där - det som Jesus säger är "hela Guds vilja i sammanfattning" - är "Älska din medmänniska som dig själv" och "Så som du vill att andra ska vara mot dig, så ska du vara mot dem", så blir de orden avgörande för vårt agerande mot varandra i alla situationer i livet, och kanske i synnerhet våra närmaste och intimaste relationer.

Dvs, som kristen gäller det för mig att applicera de orden på allt jag gör, tänker och säger - och där är sexuallivet inte något undantag. Det betyder att handlingar som sårar, tvingar, förnedrar, utnyttjar etc etc, står i strid mot den Guds vilja som jag som kristen vill sträva efter att leva upp till.

Och vad det gäller vem som "bestämmer" (jag antar att du menar i en relation), så är det samma sak där. Det är helt enkelt inte kristendomens avdelning. Och sett i Guds ögon är män och kvinnor absolut jämlika.

Däremot har det under kristendomens historia funnits många sekter och samfund och enskilda troende som inte verkar ha haft något annat att engagera sig i än just andra människors intima relationer och som har haft alla tänkbara idéer (krav, åsikter, synpunkter) rörande det mesta som berör sex och äktenskap och män och kvinnor i allmänhet. Man har förordat celibat, fördömt onani, förbjudit preventivmedel, satt upp villkor för klädsel, skilt män och kvinnor åt i kyrkorna, redovisat "godkända" och "förbjudna" samlagsställningar, gett prästen rätt att ta brudens oskuld, fördömt nakenhet etc etc. Listan kan bli hur lång som helst...

Men som sagt - ingenting av detta har något att göra med tron på att Jesus är Messias/Kristus/Guds son och har heller inte något stöd i den undervisning som Jesus gav och uppmanade sina lärjungar att förkunna.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Bibelns syn på sex
Hustrun bestämmer inte över sin kropp, det gör mannen. På samma sätt bestämmer inte mannen över sin kropp, det gör hustrun...

Sex, ställningar och synd
Är det synd enligt Bibeln att använda sig av olika samlagsställningar?

Åtrå och äktenskapsbrott
I bergspredikan säger Jesus att det är äktenskapsbrott och därmed synd att känna åtrå till en kvinna. Vad menar han med det? Utan åtrå skulle väl knappast några äktenskap bli till?

Är det synd att bo ihop utan att vara gifta?
Vad säger bibeln om att bo ihop fastän man inte är gifta?

Är det fel att njuta?
Är njutning något vi bör undvika? Det är ju något vi gör för att tillfredsställa vårt ego. Missar vi att följa Guds vilja om vi ägnar oss åt att njuta?

Homosexualitet - onaturligt och synd?
Det var inte Guds mening att män skulle bli förälskade i män eller kvinnor i kvinnor. Bibeln är helt klar på hur Gud har tänkt att ett parförhållande ska fungera - nämligen mellan man och kvinna.


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...