Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Vad var en nasir?

Fråga: I Bibeln finns uppgifter om att olika personer "avlagt nasirlöfte" och blivit "nasirer". Vad innebar det? (P.F.)

Svar: "Nasir" är ett hebreiskt ord som betyder "avdelad", "avskild" eller "invigd". Och nasirerna var verkligen avskilda från folket i övrigt. Hos de gamla israeliterna betecknade det nämligen en person som genom ett heligt löfte hade ställts till Guds och landets förfogande under en begränsad tid eller hela livet.

Oftast var det vuxna människor som frivilligt avgav nasirlöftet, och det kunde vara både män och kvinnor. (Om det var en kvinna kunde emellertid hennes far, eller moderns make, upphäva löftet om han inte godkände det.) Men det hände också att föräldrar invigde sitt barn till tjänst åt Gud redan innan det var fött.

En nasir måste avstå från allt som kom från vinträd (druvor, russin, vin, ättika) och han fick inte röra vid en död kropp, inte ens om det var en nära anhörig som hade dött. För att alla skulle kunna se att de var nasirer fick de inte raka huvudet utan måste låta håret växa långt (4 Mos 6). Den dag de klippte av sig håret var det liktydigt med att deras tid som nasirer var slut. (Lagen om nasirlöftena finns i sjätte kapitlet i Fjärde Moseboken.)

Simson invigdes för uppgiften att befria israeliterna ur filisteernas hand (Dom 13:5). Samuel invigdes för att tjänstgöra i helgedomen (1 Sam 1:11), även om han senare blev profet och domare. Johannes Döparen var också nasir (Luk 1:15) och i Apostlagärningarna 18:18 och 21:23 berättas alltså om hur Paulus och fyra andra män en gång avlade vad som troligen var ett tillfälligt nasirlöfte. Ett sådant löfte varade i allmänhet en månad.

Nasiratet har betecknats som ett frivilligt prästämbete även om det inte var knutet till någon tjänstgöring i templet. Även prästen måste avstå från vin och översteprästen fick inte röra vid ett lik.

Av Amos 2:12 kan man dra slutsatsen att nasirerna var många på Gamla testamentets tid och eftersom de jämförs med profeterna kan man anta att de spelade en viktig roll.

Ibland stöter man på missuppfattningen att Jesus skulle ha varit nasir. Det var han inte, vilket framgår helt klart av att han både drack vin och rörde vid döda människor. Troligen rör det sig om en sammanblandning med ordet 'nasaré', benämningen på en person från Nasaret - vilket Jesus var.5

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Simson och Delila
Den dag en nasir klippte av sig håret var det liktydigt med att hans tid som nasir var slut.

Är det synd att dricka och festa?
Jag undrar i fall det är fel att "supa" när man är kristen? Är det fel att dricka och vara ute och festa när man är kristen? Jag vet att man inte kommer närmare Gud genom det, men är det synd?

Bibeln och berusningsmedel
Vad säger Bibeln om användning av berusningsmedel?

Var vinet alkoholfritt på Jesu tid?
Var vinet på Jesu tid med eller utan alkohol? Jesu första underverk var ju att göra vatten till vin på ett bröllop. Drack Jesus vin som var alkoholhaltigt?

Är det fel att skåla?
Står det någonstans i Bibeln att det skulle vara fel att skåla för någons välgång?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...