Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Visade sig jungfru Maria i Medjugorje?

Fråga: Jag är en kristen som ursprungligen kommer från f d Jugoslavien. Tror du att Jungfru Maria har visat sig för några barn i den lilla staden Medjugorje? Själv har jag varit där och upplevt en sådan känsla av hennes närhet. (B.)

Svar: Johannes berättar i Uppenbarelseboken om den uppenbarelse Gud gav honom, då han såg "Vilddjuret" i ändens tid och det kommande himmelska Jerusalem, liksom hela den stora "brudskaran". Det betyder inte att Vilddjuret uppenbarade sig för honom, att det himmelska Jerusalem steg ner på jorden någonstans i närheten av ön Patmos, eller att brudskaran samlades för snart 2 000 år sedan. Men upplevelsen var för den skull inte mindre verklig, inte mindre sann...

Gud använder många sätt för att nå människors hjärtan. Han talar i känslor, i intryck, i tankar och bilder. Jag är säker på att barnen i staden Medjugorje inte ljög om sin upplevelse. Samtidigt är jag säker på att inte jungfru Maria steg fram ur evigheten i Medjugorje i vår tid, lika lite som Guds rike steg ner genom seklerna till en liten grekisk ö utanför den turkiska kusten år 95.

Men kanske lät Gud barnen se Maria på samma sätt som Han lät Johannes se Guds rike - därför att det var ett sätt att möta deras innersta tro och längtan. Ett sätt att tala till deras hjärtan på ett språk som de förstod genom de föreställningar och den andliga tankevärld de vuxit upp med. Och kanske är den "närhet" du upplever på den här platsen också en personlig uppenbarelse - ett sätt för Gud att uppenbara sin existens och sin väldighet för dig, genom att möta dig i din tro.

Thor-Leif Strindberg

Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...