Följ Bibelfrågan på Facebook

Brottslingarnas skyddshelgon

Bibelfrågan: Frågor och svar

Det enda helgon som skulle kunna kallas för "bovarnas helgon" är Sankt Dismas.

Fråga: Jag söker efter ett helgon som ska vara "bovarnas" helgon. Jag har hört att han ska heta Antonio, stämmer det? Vill gärna hitta lite mer info om honom. Kanske det finns en målning av honom. (J.)

Det finns många helgon med namnet Antonio eller Antonius, men ingen som har något med bovar att göra. Det enda helgon som skulle kunna kallas för "bovarnas helgon" (de goda bovarnas helgon) är Sankt Dismas. Enligt legenden var han den ångerfulle, "gode rövaren" som korsfästes tillsammans med Kristus på Golgata. (Den andre förbrytaren hette - enligt legenden - Gestas.)

Det finns ett arabiskt s k barndomsevangelium som var mycket populärt i västerlandet under medeltiden. I detta fantasifulla "evangelium" finns bland annat en berättelse om två landsvägsrövare som hejdade Maria, Josef och deras lille son då de var på väg till Egypten för att undkomma Herodes beslut att mörda alla små barn i den trakt där det påstods att en ny kung hade blivit född.

Dismas betalade Gestas fyrtio drachmer för att han skulle lämna familjen ifred, och då förutspådde det lilla Jesusbarnet att de båda banditerna skulle korsfästas tillsammans med honom i Jerusalem och att Dismas skulle följa honom till paradiset. Sankt Dismas dag är den 25 mars.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur blir en person helgon?
I Nya testamentet står beteckningen 'de heliga', dvs 'helgonen', helt enkelt för dem som tillhörde församlingen, de troende

Vad är en gloria?
Varifrån kommer bruket att förse heliga personer med en gloria och varför gör man det?

Den helige Franciskus bön
Den helige Franciskus var italienare och hette egentligen Francesco Bernardone.

Sankt Stefan - finns han?
Stefanus är murarnas skyddshelgon och hans festdag är den 26 december, då även enligt vår almanacka Stefan (Staffan) har namnsdag.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.