Följ Bibelfrågan på Facebook

Den brinnande busken

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Hur förklarar man den brinnande busken? (I.N.)

Bibeln ger ingen förklaring utan berättar bara att Mose såg ett starkt ljussken från "någonting" som gav intrycket att buskarna framför honom stod i brand. Sedan hörde han en röst som presenterade sig som Gud.

Eftersom det alltid är änglar - oftast vad som kallas "Herrens ängel" - som representerar Gud i de fysiska kontakterna med människor, så bör det ju ha varit så även i det här fallet. Och ljusskenet torde i så fall vara ha varit samma företeelse som den "pelare av eld" som svävade framför israeliterna och visade dem vägen under flykten från Egypten (2 Mos 13:21) och visade sig högt uppe på berget Sinai (2 Mos 24:17) då "Herren" - dvs "Herrens ängel" - steg ner och israeliterna fick sin lag "utfärdad av änglar" (Apg 7:53).

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vem var Moses?
Vem var den riktige Moses? Jag har läst att den historiske Moses i själva verket var en präst från Heliopolis vid namn Osarsiph?

Amenhotep eller Ramses?
Enligt bibeln skedde israeliternas uttåg ur Egypten 480 år innan kung Salomo började bygga templet.

Gamla testamentet - ett plagiat?
Många gamla traditioner, som berättade om händelser i det som redan då var en svunnen forntid, exempelvis syndafloden, var spridda i hela området öster om Medelhavet långt före den babyloniska fångenskapen.

Gamla testamentets lagar
Vilken betydelse har Gamla testamentets stadgar och bud i dag? Är det gamla förbundets lag en evig lag?

Var finns stentavlorna med tio Guds bud?
Har man hittat stentavlorna med de tio budorden och var de i så fall finns förvarade någonstans?

Israeliternas slaveri i Egypten
Egyptiska skrifter visar att slavsystemet var omfattande och att trälar och tvångsarbetare främst utgjordes av icke-egyptier - invandrare och krigsfångar.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.