Följ Bibelfrågan på Facebook

Fornnordiska julseder i dag?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Nästan allt som är typiskt för julen har sitt ursprung i bibelns julberättelse, gamla hedniska romerska traditioner och senare tiders kristna seder.

Fråga: I vilken utsträckning lever den fornnordiska religionen kvar i våra julseder som vi har idag? (E.)

Knappast i någon utsträckning alls.

Det enda spåret av fornnordisk religion i vårt julfirande är väl isåfall möjligen julskinkan, eftersom man redan före kristendomens inträde lär ha slaktat och offrat en gris - "julgalti" - till Freja vid tiden för vintersolståndet.

Men allt annat som är typiskt för julen, julgranar, adventsstjärnor, julklappar, julsånger, julkrubbor, pepparkakor etc etc har sitt ursprung i sydliga länder och hänger antingen samman med bibelns julberättelse, gamla hedniska romerska traditioner och senare tiders kristna seder. Mycket är hämtat från protestantiska tyska traditioner.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Varför firar vi jul den 25 december
Hur länge har man firat Jesu födelse - och varför just den 25 december?

Kristendomens högtider
Vilka högtider är dom viktigaste i kristendomen och varför är dom det?

Guds högtider
När Gud uppmanade människorna att hålla hans dagar heliga 'för alltid', så menade han det bokstavligen.

Bibelns helger - Herrens högtider
Redan under de första århundradena slutade den kristna församlingen att fira de bibliska helgerna - därför att de betraktades som judiska och därför avskyvärda.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.