Följ Bibelfrågan på Facebook

Ormen på korset?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Det var under den långa ökenvandringen mot det utlovande landet Kanaan som Israels folk drabbades svårt av en mängd giftormar som kom in i deras läger.

Fråga: Det finns en kristen symbol som föreställer en orm som slingrar sig kring ett kors. Vad symboliserar den? (P.G.)

Korset med en slingrande orm omkring tillhör inte de vanligaste kristna symbolerna, men den förekommer. Den ursprungliga innebörden i symbolen är en hänsyftning på Jesu ord i Johannes 3:14:

"Liksom Mose upphöjde ormen i öknen, så måste Människosonen bli upphöjd, för att var och en som tror på honom ska ha evigt liv"

Det var under den långa ökenvandringen mot det utlovande landet Kanaan som Israels folk drabbades svårt av en mängd giftormar som kom in i deras läger. Människorna blev bitna och många av dem dog.

"Och Mose bad för folket. Herren sade till Mose: 'Gör dig en orm och sätt upp den på en påle. Den som har blivit ormbiten och ser på den ska leva.' Mose gjorde då en kopparorm och satte upp den på en påle. Om någon blev biten av en orm, fäste han blicken på kopparormen och fick leva" (4 Mos 21:7-9)

Tanken bakom denna symbol är alltså att på samma sätt som den som blickade upp mot kopparormen på pålen undgick att dö av ormbetten och fick leva, kommer den som "vänder blicken mot Människosonen (Messias) på korset" att undgå den eviga död som annars är den oundvikliga slutet för varje fysisk varelse och i stället få evigt liv.

Inom kyrkokonsten förekom förr ofta Moses med ormen som en gammaltestamentlig motsvarighet till Kristus på korset.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Varför en fisk som kristen symbol?
Redan under den unga kyrkans första tid, då de kristna befann sig under intensiv förföljelse och behövde ett gemensamt tecken, brukade de rita en fisksymbol på marken.

Vad betyder PX-symbolen?
Vad symboliserar den kristna symbolen 'P' med ett 'kryss' över?

Ormen - ond eller god symbol?
Hur kan ormen, som står för synd och ondska, samtidigt symbolisera läkedom och helande?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.