Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Vad var en denar värd?

Fråga: Hur mycket var 1 denar värd på Jesu tid? Lärjungarna hade ju 200 denarer vid tiden för undret med bröden och fiskarna. (M.Ö.)

Svar: Denaren var ett romerskt silvermynt som vägde ungefär 4 gram. Enligt Matteus 20:1-16 var det vad en grovarbetare tjänade på en dag. Tvåhundra denarer skulle alltså motsvara 200 dagslöner, dvs 8-9 månadslöner.

Lärjungarna hade med största säkerhet inte varsin månadslön på fickan, utan deras fråga ska i stället uppfattas som: "Menar du att vi ska gå och köpa mat åt alla människorna? Det skulle ju kosta minst 200 denarer?"

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur mycket var en skärv?
Bibeln talar på ett ställe om en änkas "två kopparslantar". I gamla översättningen stod det "skärv". Vad var det för mynt och hur mycket var det värt?

Räcker det att bara tro?
Det sägs att man bara behöver tro på Jesus för att få evigt liv? Men vad är tro utan gärningar?

Judas 30 silverpenningar
Jag har en fråga angående de 30 silverpenningar som Judas tog emot när han förrådde Jesus, nämligen; vad var det för mynttyp Judas fick. Jag är nämligen myntsamlare och skulle vilja se om det går att hitta ett mynt av samma mynttyp.

Moralisk upprustning eller evigt liv?
Gud förvandlade dessa fiskare till förkunnare med uppdrag att lägga grunden till Guds församling och förbereda mänskligheten inför den dag då Jesus skulle återvända som Messias för att ge dem som accepterat honom som sin Herre evigt liv och tillsammans med dem upprätta sitt rike.

Skatten i himlen
I bibeln står det att om man säljer allt man äger och har och ger till en bättre behövande så skall en skatt vänta i himmelriket. Men hur kan gud locka med en skatt när det ändå inte finns någon klagan i himmelriket? Är inte alla jämlika i himmelriket och vad menas med "skatt"?

Pengar, rikedom och Guds rike
Kan inte en människa som är förmögen få evigt liv? Det verkar absurt att Gud skulle ställa upp ett sådant villkor som att man måste ge bort allt man äger för att komma in i Guds rike.


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...